Odlazak umjetnice

U 86. godini umrla poznata kiparica Vera Dajht Kralj

Hina



ZAGREB – Poznata hrvatska kiparica i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vera Dajht-Kralj umrla je danas u 86. godini u Zagrebu, izvijestili su večeras iz Muzeja za umjetnost i obrt.


Rođena je 11. prosinca 1928. u Zagrebu u židovskoj obitelji koja se prije 200 godina nastanila u Hrvatskoj došavši iz Mađarske. Dajht-Kralj je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Godine 1953. završila je postdiplomski studij na pariškoj Académie des Beaux-Arts. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1955.


Od 1952. godine do danas, Dajht-Kralj je izlagala na više od osamdeset samostalnih i grupnih izložaba u domovini i inozemstvu. Izradila je deset spomenika, predložila je idejna rješenja za dvadeset skulptura smještenih na javnim površinama diljem Zagreba. Njezina skulptura »Prozor« je 1991. godine prihvaćena kao idejno rješenje i postavljena je u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Skulptura simbolizira ‘noćne dame’ koje su čekale mušterije na svojim prozorima u toj ulici.




Vera Dajht Kralj u svom umjetničkom ateljeu izrađivala je kipove i originalan nakit.