Suvremeni ples

Treće izdanje festivala Periskop: Cheneviere oduševio i zaposlio publiku

Kim Cuculić

»Quintetto/Kvintet« je inspiriran likom i djelom Rite Levi-Montalcini (1909. – 2012.), talijanske neurologinje koja je 1986. dobila Nobelovu nagradu

»Quintetto/Kvintet« je inspiriran likom i djelom Rite Levi-Montalcini (1909. – 2012.), talijanske neurologinje koja je 1986. dobila Nobelovu nagradu

Talijan koji je izveo predstavu »Quintetto« o pogubnom utjecaju politike na znanost i kulturu, kojoj se drastično režu sredstva, na riječki je Periskop došao sam, jer su mu suradnju otkazali i slabo plaćeni plesači i tehnika. Dio je to scenarija, dakako, ali Marco Cheneviere pritom je uvjerljiv i poučan



RIJEKA Na polovici smo Periskopa, festivala suvremenog plesa i pokreta, čije se treće izdanje održava u Rijeci od 22. rujna do 10. listopada. Ove godine festival je počeo predstavom Matije Ferlina »Staging a Play: Tartuffe« u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, a službeno otvorenje bilo je na riječkom »Kontu«, na kojem su prezentirani rezultati radionice »Partnering« pod mentorstvom Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića.


Ovom prigodom u atriju HKD-a otvorena je izložba »Začetak suvremenog plesa na Kvarneru«, retrospektivni fotografski pregled koreografske produkcije plesne skupine Labis, nastao u periodu od 1988. do 1995. godine. Koncept izložbe potpisuju Senka Baruška, Nadežda Elezović i Melita Sorola Staničić.


Prvih dana Periskopa na programu su bile predstave »ALIEN EXPress« Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka u produkciji Flote iz Ljubljane, dok je Masa Dance Company izveo naslov »Ti« Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića. Iz prvog dijela festivala izdvajamo izvrsnu talijansku predstavu »Quintetto« redatelja, koreografa i izvođača Marca Cheneviera, nastalu u produkciji ALDES & TIDA i u suradnji s Aerowavesom. U ovoj predstavi Chenevier se na duhovit način dotiče mnogih aktualnih problema: rezanja potpora za kulturu u Italiji, političke situacije u svojoj zemlji, odnosa znanosti i umjetnosti… no ovo je prije svega predstava o samome kazalištu i njegovoj magiji.Tko je Berlusconi?

»Quintetto/Kvintet« je inspiriran likom i djelom Rite Levi-Montalcini (1909. – 2012.), talijanske neurologinje koja je 1986. dobila Nobelovu nagradu. U stalnoj interakciji s riječkom publikom, Chenevier joj je postavio pitanje: »Znate li tko je Rita Levi-Montalcini?«, što su znala samo dva gledatelja, dok su na pitanje: »Znate li tko je Berlusconi?« svi podigli ruku. Na primjeru Levi-Montalcini izvođač pokazuje poguban utjecaj politike na znanost, a isto tako i na kulturu kojoj se drastično režu sredstva. To je i »razlog« što je Marco Chenevier na riječki Periskop došao sam, jer su mu suradnju otkazali i slabo plaćeni plesači i tehnika.




U takvoj situaciji on je prisiljen rekonstruirati predstavu u kojoj je bilo više izvođača, a Chenevier je utjelovio Ritu Levi-Montalcini. Kako je ostao bez izvođača, tehničara, oblikovatelja svjetla i glazbe, ove uloge on će dodijeliti samim gledateljima koji tako postaju aktivni sudionici i sukreatori izvedbe koja je – uvijek s novom publikom – svaki put drugačija (svaki je kazališni čin i inače neponovljiv). Tako su gledateljice iz redova publike zauzele pultove za dizajn svjetla i glazbe, a ostale su postale izvođačice koje su zajedno s Chenevierom rekonstruirale predstavu. Svestrani Marco Chenevier, koji podjednako dobro pleše, glumi i improvizira, posebno je dojmljiv u svojoj postupnoj transformaciji u Ritu Levi-Montalcini.


Nastavak programa


Od međunarodnih gostovanja ove subote, 6. listopada u Filodrammatici u 20 sati gostuje »Heroj 2.0. – predstava svih predstava« Uroša Kaurina i Vite Weisa u produkciji Momenta iz Maribora, a 9. listopada u HKD-u u 19 sati bit će prikazana interaktivna međugeneracijska plesna predstava »Tiger Lilies« u režiji Sanje Frühwald te u produkciji umjetničkih organizacija VRUM i Dschungel Wien. Iz domaće produkcije 7. listopada u 20 sati u HKD-u će biti prikazana predstava »Shake it off« Brune Isakovića i Mije Zalukar. Uz to, pripremljen je program koji predstavlja lokalne autore te Novi horizonti – programski pravac kojim se prezentiraju prva plesna autorska djela.


Ovogodišnji Periskop uvodi i novi programski ciklus s predstavama novog cirkusa, među kojima su »Zvuk i tijelo« Dore Popić i Miše Komende s disciplinom aerial hoopa, »Feng shui« Tanje Puklek i Filipa Borellija te »Pushing Bo(un)d(ar)ies« Lee Ovčarić i Petre Kožljan u kojoj se pripituje vještina hodanja na štulama i njene granice.


Edukativni program namijenjen je različitim generacijama, a nastavlja se i suradnja s plesnom kritičarkom i teoretičarkom Ivanom Slunjski, koja ove godine vodi dvije edukativne radionice plesne kritike, onu za odrasle i onu za djecu. Periskop organizira udruga Prostor plus, a umjetničke direktorice su Ivana Kalc i Nives Soldičić.