Vrijedna nagrada

Tim EPK otputovao u Galway: Može li Rijeka osvojiti “Melinu Mercouri”?

Danijela Bauk

Riječ je o vrijednoj nagradi koja iznosi 1,5 milijuna eura



RIJEKA – Riječki tim projekta Europske prijestolnice kulture otputovao je u irski Galway u kojem se u iduća dva dana održava sastanak i treći monitoring provedbe projekta od strane panela Europske komisije. Osim Rijeke, kroz proces monitoringa i izlaganja pred stručnom komisijom prolazi i Galway koji također 2020. nosi titulu Europske prijestolnice kulture.


– Sastanci i izlaganja Rijeke i Galwaya bitni su i zbog toga što nakon njih zasjeda stručni panel za praćenje provedbe projekta Europske prijestolnice kulture, te predstavnici Europske komisije i, temeljem prezentiranog od strane timova Rijeke i Galwaya, donose odluku o mogućnosti ili nemogućnosti dodjele nagrade »Melina Mercouri« u iznosu od 1,5 milijuna eura, a informaciju o ovoj odluci, koja je financijski izuzetno važna i Galwayu i Rijeci imat ćemo u srijedu, 16. listopada, u jutarnjim satima – javljaju iz Rijeke 2020.


Ozbiljne pripreme


Ovim povodom u Galway su otputovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, umjetnički direktor projekta Slaven Tolj, direktorica partnerstava i komunikacija u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, direktorica općih poslova Iva Grego, te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić. U Galwayu će također biti prisutna i predstavnica Ministarstva kulture RH Anera Stopfer.




– Stručni panel za monitoring provedbe projekta Europske prijestolnice kulture čini deset osoba, te dvoje u ime Europske komisije. U dosadašnjem tijeku projekta stručna skupina Europske komisije održala je dva monitoringa i oba puta je pozitivno ocijenila riječku provedbu projekta, a preporuke koje su pratile te ocjene do sada su redom uključivane u daljnji razvoj projekta. Unatoč optimizmu, oba tima Europskih prijestolnica kulture 2020, i riječki i onaj iz Galwaya, izvršili su ozbiljne pripreme za sastanke s panelom i na predstavljanje svojih projekata dolaze vjerujući u uspjeh, stoji u priopćenju Rijeke 2020.


Grčka glumica


Nagrada »Melina Mercouri«, »teška« milijun i pol eura, dodjeljuje se onim gradovima nositeljima titule EPK-a čije su pripreme za ovu jednogodišnju manifestaciju prepoznate kao izvrsne. O nagradi odlučuje stručni panel za praćenje i savjetovanje gradova, koji osigurava da programi ispunjavaju sve kriterije i poštuju zadana obećanja prije nego što im službeno bude dodijeljena titula EPK-a. Kulturni program gradova mora imati snažnu europsku dimenziju, koja će biti vidljiva kroz izabrane teme projekata te umjetnike i kulturne predstavnike iz različitih zemalja. Gradovi također moraju osmisliti program koji će biti zanimljiv široj javnosti i imati trajan utjecaj na grad tako što će pridonijeti njegovom dugoročnom kulturnom i društvenom razvoju. Nagradu dodjeljuje Europska komisija, a financira se iz programa Kreativna Europa. Stručni panel može odlučiti da su oba grada, u ovom slučaju i Rijeka i Galway, izvršila izvrsne pripreme i dodijeliti dvije nagradu. Također može odabrati jedan od dvaju gradova, ili pak niti jedan. Ime nosi po Melini Mercouri, grčkoj glumici i ministrici kulture koja je osmislila ideju o prijestolnici kulture, vjerujući da Europska unija nije stvorena samo radi lakše trgovinske razmjene.