Vrijedno priznanje

Studio Hamper osvojio Red Dot za dizajn knjige “The Beauty Fools”

Hina

Svečanost dodjele u Berlinu, Foto: en.red-dot.org

Svečanost dodjele u Berlinu, Foto: en.red-dot.org

The Beauty Fools je dizajnirana u obliku uvećanog špila tarot karata i zaštićena raskošnom kutijom ukrašenom zlatotiskom



Zagrebački Studio Hamper osvojio je nagradu Red Dot 2017 za dizajn knjige »The Beauty Fools«, američkog izdavača Timothy Weeksa koji je tražio knjigu koja bi bila »prelijepa da bi se čitala u digitalnom obliku, već da se može otvoriti, raspakirati i uživati u njoj na taktilan način«.


Projekt je počeo kada je Weeksu 2009. na kućnu adresu u New Orleansu stigao rukopis nepoznatog autora, potpisanog samo kao Kid Author. Trebalo mu je pet godina da uredi i obradi rukopis čija radnja prati protagoniste kroz životne uspjehe i padove u New Orleansu prije uragana Katrina.


Tijekom posjeta tom gradu Lala Raščić je započela s radom na ilustracijama baziranim na scenama iz knjige i prizorima grada, a nakon dovršetka teksta i ilustracija, Ivana Vučić i Tom Jura Kaćunić iz Hamper studija, kojima je nagrada Red Dot uručena krajem listopada na svečanosti u Berlinu, pridružuju se projektu, osmišljavaju koncept dizajna i oblikuju knjigu.




»The Beauty Fools« je dizajnirana u obliku uvećanog špila tarot karata i zaštićena raskošnom kutijom ukrašenom zlatotiskom. Svaka kutija sadrži bookmarkere oblikovanje u formi špila tarot karata u prirodnoj veličini s koloriranim ilustracijama iz knjige.


Koncept dizajna knjige baziran na ideji tarota, a povezanost simbolike tarota i samog romana je dvojaka.


Naime, jedna od prepoznatljivijih karakteristika Francuske četvrti New Orleansa, u kojem se odvija radnja romana prije uragana Katrina, upravo je široka ponuda različitih mističnih i alternativnih praksi dok, na simboličkoj razini, špil tarot karata predstavlja univerzalne životne principe i ‘arhetipske’ tipove ličnosti.


»Južnjački barok, izmišljeni stil autora proizašao iz francuskih simbola New Orleansa, definirao je stil dizajna, uzorak na kutiji i poleđini knjige kombinacija je elemenata arhitektonskog stila Francuske četvrti i stiliziranog ljiljana, simbola New Orleansa, boje tog grada, zlatna, zelena, ljubičasta, se pojavljuju na koricama knjige dizajniranima kao tri različita špila i na bookmarkerima, a Bembo, stara serifna tipografija izražava klasičnu ljepotu i tradiciju«, objasnili su kreativci nagrađenog Hamper studija.


To je šesta strukovnih nagrada projektu koji je dosad osvojio i broncu CRESTA International Design Awards, Independent Press Award, Indie Book Awards 2017 (svojevrsni Sundance za izdavaštvo) za najbolji dizajn knjiga fikcije i National Indie Excellence Awards.


S više od osam tisuća projekata za nagrade su se prijavile agencije, dizajneri i tvrtke iz pedesetak zemalja, a 24-člani žiri izabrao je pobjednike u 18 kategorija. Samo 0,8 posto prijavljenih je osvojilo Red Dot – njih 67, a laureati su primili svoje nagrade u berlinskom Konzerthausu, na svečanosti pred 1400 uzvanika.