Energični čelist

Stjepan Hauser otkrio nam je što njegovi solo izleti znače za sudbinu 2Cellos

Vinko Peršić

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Luka se ljeti jednostavno želi odmarati na moru s obitelji. On sad ima ženu i dijete i želi što više biti doma s njima. Teško ga je odvući od toga, no imamo još nekoliko ugovorenih nastupa, a onda uzimamo godišnji i odmarat ćemo se doma na moru. A onda opet na put po cijelom svijetu



Nakon što je godinama oduševljavao cijeli svijet energičnim virtuoznim obradama pop i rock pjesama i filmskih melodija u sklopu dvojca 2Cellos Stjepan Hauser se, ovaj put bez Luke Šulića, odlučio predstaviti publici samostalnim koncertom s isključivo klasičnim repertoarom i to u pulskoj Areni u petak 24. kolovoza u 21 sat.


Stjepan će na koncertu izvoditi njemu najomiljenija djela iz svjetske klasike. Na koncertu će mu se pridružiti prijatelji, svjetski poznati i priznati klasični glazbenici poput Lole Astanove, Caroline Campbell, Ksenije Sidorove i Petrita Cekua uz podršku Zagrebačke filharmonije. U ovom ekskluzivnom intervjuu Stjepan potpuno otvoreno i krajnje iskreno govori o svojim razmišljanjima pred koncert, o svom odnosu prema klasičnoj glazbi, škripi li nešto u 2Cellos, o odnosu Stjepana Hausera i Luke Šulića, o novom albumu, planovima za budućnost, pa čak i o tome je li ponovo zaljubljen.


2Cellos su nedavno nastupili i na otvaranju Svjetskog prvenstva u nogometu pa se nije moglo izbeći ni pitanje o nogometu i našoj reprezentaciji pred večerašnju borbu naših dečki i Francuza za titulu svjetskog prvaka u nogometu.




Dvadeset i četvrtog kolovoza nastupate u pulskoj Areni s koncertom klasične glazbe koji ste nazvali »Hauser & Friends«. Pozornicu ćete dijeliti sa svojim prijateljima Lolom Astanovom, Carolinom Campbell, Ksenijom Sidorovom i Petritom Cekuom uz podršku Zagrebačke filharmonije. To je na neki način vaš povratak korijenima?


– Da. To je povratak korijenima. Sve je u mom životu i počelo od klasike. Još kao mali, s osam godina sam počeo svirati čelo, klasika je bila temelj i baza toga i cijelo sam djetinjstvo posvetio klasičnoj glazbi. Odrastao sam i onda se desilo to što se desilo s 2Cellos.


Otišli smo u neke druge vode, ali uvijek je klasika bila tu negdje. Predivan je osjećaj vratiti se svojim korijenima, pogotovo što ćemo klasičnu glazbu prezentirati u jednom tako predivnom prostoru kao što je pulska Arena koji se inače koristi za velike spektakle. Jako mi je drago što ćemo baš tamo popularizirati klasičnu glazbu za široke narodne mase. I njome oplemenjivati ljude.


Imate li osjećaj da ste dosad zbog 2Cellos zapuštali klasiku?


– Ne. Nisam to gledao na takav način. Mi smo si bili zadali cilj popularizirati cello kao instrument. Postali smo naglo popularni, prezauzeti i prebukirani koncertima i pomalo je klasika pala u drugi plan. No, nismo je zaboravili i tu i tamo bismo na našim koncertima odsvirali neko klasično djelo. Nismo je nikada potpuno zanemarili i uvijek smo bili i ostali svijesni da su to naši korijeni i da smo klasično obrazovani glazbenici.


Usklađivanje termina


Zašto baš ovi gosti i zašto koncert klasike baš sada?


– S nekima od gostiju sam već surađivao. Petrit Ceku mi je bio gost u Lisinskom, s Lolom Astanovom sam snimio spot koji je bio vrlo uspješan, a druge dvije gošće, Carolinu Campbell i Kseniju Sidorovu, znam već dugo godina i sjajne su glazbenice tako da je bilo prirodno i za očekivati da ih sve pozovem da mi budu gosti na koncertu u pulskoj Areni. Dogovarali smo se mi za suradnju sve ove godine, ali nikako da nam se slobodni termini poklope. Sad smo napokon uspjeli uskladiti obveze.


U posljednje vrijeme vas sve češće viđaju u društvu Lole Astanove, vrlo atraktivne američke pijanistice, podrijetlom iz Uzbekistana, s kojom ste snimili i zajednički spot za pjesmu »Love Story«. Ona će vam biti gost i na koncertu u pulskoj Areni. Mediji špekuliraju da među vama frcaju iskre. Koliko u tim špekulacijama ima istine?


– S kim god sviram, među nama frcaju iskre. Glazbene iskre. A iskre između mene i Lole? Pa kad god je neka zgodna žena u pitanju, mogućnost je da frcne neka iskra (smijeh).


Zašto na koncertu nema Luke? Pa i on je klasilno školovani čelist? Kažu neki da možda nešto škripi u 2Cellos?


– Ne škripi ništa (smijeh). On se ljeti jednostavno želi odmarati na moru s obitelji. On sad ima ženu i dijete i želi što više biti doma s njima. Teško ga je odvući od toga.


Čuo sam da ste nedavno rekli da ste vi i Luka kao Ronaldo i Messi. Što ste time mislili reći?


– Natječemo se jedan s drugim u sviranju i stimuliramo tako jedan drugog da bismo bili što bolji.


Već ste radili nešto slično, ali u manjem obimu i prostoru u Lisinskom sa Zagrebačkom filharmonijom u listopadu prošle godine, no vjerujem da će koncert u pulskoj Areni biti za vas nešto posebno jer je Pula vaš rodni grad. Kakav je osjećaj pred nastup u svom gradu?


– To je nevjerojatan osjećaj i odgovornost. Ti nastupi u rodnom gradu su mi i najdraži i najteži. Na kraju ispadaju i najposebniji, najčarobniji. Stvori se neka čudesna magija i kemija između grada i mene. Potpuno se srodim s gradom i dajem od sebe sve najbolje što mogu.


Novi album? Rekli ste da ćete se nakon romantičnog albuma s filmskom glazbom »Score« vratiti malo bržem ritmu »s primjesama divljeg«. Molim vas pojasnite to i dajte nam još neki detalj o novom albumu.


– Album je pri kraju i trebao bi izaći nakon ljeta. Zadnji album je bio stvarno romantičan, pun divne nježne filmske glazbe pa smo se na novom albumu odlučili vratiti zvuku po kojem smo poznati, a to su divlje i brze kompozicije. Još ne znamo kako će se album zvati.


Veza s Oliverom


U svakom intervjuu vas pitam što je s vašim autorskim kompozicijama…


– Toliko je fenomenalnih već postojećih pjesama koje obrađujemo za čelo i to je tako uspješna formula da nema potrebe razvijati se u tome smjeru, iako smo imali nekoliko pokušaja.


Surađivali ste i s Oliverom Dragojevićem. Naizgled dva oprečna glazbena stila, dvije udaljene generacije. Kako ste se i oko čega našli?


– Samo naizgled udaljena. Mi ustvari imamo jako puno toga zajedničkog. Recimo, romantičan način na koji prenosimo glazbu i emocije. To nas veže. Ja sam odrastao uz njegove pjesme, znao sam sve tekstove njegovih pjesama napamet. On je bio moj heroj. Jedna od najvećih dječačkih želja mi je bila nastupiti s njim. Osjećaj kad smo zajedno nastupili bio je naprosto nevjerojatan. Spoj njegovog glasa i violočela, njegovog iskustva i moje mladosti bio je čaroban. To je nešto najromantičnije što sam doživio. Dvije godinama udaljene generacije ne moraju nipošto biti i glazbeno udaljene.


Hoće li vaši i Lukini solo projekti ikako utjecati na 2Cellos?


– 2Cellos je vrlo čvrst brend i naši povremeni solo izleti ne mogu nimalo negativno utjecati na 2Cellos.


Nakon Kopra, Pule i Maribora, kamo dalje put vodi 2Cellos?


– Imamo još nekoliko ugovorenih nastupa nakon toga, a onda uzimamo godišnji i odmarat ćemo se doma na moru. A onda opet na put po cijelom svijetu.


Dobio sam štosam i tražio


Vaš kolega i glazbeni partner Luka Šulić je u braku i ima sina. Jeste li i vi spremni na taj veliki korak u životu?


– Neeeeeeeeeeeeeee. Ja sam daleko od toga (smijeh). Koliko daleko? Jako, jako daleko (smijeh).


Mediji i fanovi vam ne daju ni trunka mira. Je li vam ostalo išta od privatnog života?


– Ma naravno. Uvijek se, ako se to želi, može sačuvati svoju intimu. Tko kaže da se ne može govori gluposti. Smeta li popularnost? Ovisi kakav si tip. Netko voli biti u centru pažnje, nekom to ide na živce. Svaka stvar ima svoje prednosti i mane.



2Cellos su prije dvije godine nastupili na dodjeli »Zlatne lopte«, najprestižnije individualne nagrade nekom nogometašu za ostvareni uspjeh u prošloj godini. Nedavno ste nastupili i na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kakav je vaš odnos prema nogometu i što mislite o nastupima naše nogometne reprezentacije na SP-u?


– Nogomet je nešto što je nama Hrvatima u krvi. Jednostavno uđe ti pod kožu. Ako živiš u Hrvatskoj, ne možeš biti ravnodušan prema nogometu, pogotovo kad igra reprezentacija. Tada je uvijek ekstaza među navijačima, veliki emocionalni naboj. Jako sam ponosan na to kako naša reprezentacija igra na ovom Svjetskom prvenstvu i na sve što su dosad postigli.



Kako se nosite sa slavom i 24-satnom medijskom eksponiranošću?


– Dosta dobro. Uostalom, dobio sam što sam i tražio, i sad bi bilo glupo da se bunim zbog toga. Sretan sam da mogu raditi ono što volim i što hoću i to je najveće zadovoljstvo u mom životu.


Zašto se odabrali baš cello umjesto mnogo popularnijih instrumenata, kao što su gitara ili klavir?


– Pojma nemam. Kao mali čuo sam na radiju čelo i taj plemenit i topao zvuk mi je od tada toliko ušao pod kožu da me nijedan drugi instrument ni danas ne zanima.


Stalno iznenađujete. Odakle vam luda ideja da rokerski izvedete »Petu simfoniju« Ludviga Van Beethovena i klasično izvedete »Whole Lotta Love« od Led Zeppelina, i to u istom spotu?!


– Htjeli smo pokazati da su klasičari ustvari bili rockeri svog doba. Glazbe iz ovog i onog doba u dubini imaju puno toga zajedničkog. Sve je to muzika, najkraće rečeno.


Očito uživate iznenađivati. Odakle vam inspiracija da stalno budete drukčiji?


– Ako voliš glazbu, sve ti je inspiracija.