Novi svjetski poredak

Simpozij u Filodrammatici: Blockchain – razgovori o revolucionarnoj tehnologiji

Kim Cuculić



RIJEKA U sklopu programa Novi svjetski poredak u Filodrammatici će 15. i 16. veljače biti održani razgovori o blockchainu. Osim što je temelj za postojanje digitalnih valuta (kriptovaluta) poput bitcoina i ethereuma, blockchain tehnologija omogućava uzbudljive nove načine globalnog upravljanja i ekonomije koji bi mogli trajno obogatiti ili uništiti ljudsko društvo – ovisno o tome koga se pita. Budući da se radi o revolucionarnoj tehnologiji o kojoj se još uvijek malo govori, udruga »Drugo more« odlučila se posvetiti upravo toj temi kroz seriju razgovora i predavanja, te međunarodnu grupnu izložbu.


Cilj dvodnevnog simpozija je proširiti pogled na tehnologiju blockchain i njezinu upotrebu izvan sfere kriptovaluta. Događaj će okupiti ljude koji će podijeliti svoja iskustva s implementacijom blockchain tehnologije u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i financijske pomoći obespravljenima i siromašnima, te novih načina financiranja kulturne i umjetničke produkcije. Jednostavno rečeno, blockchain je mrežni komunikacijski protokol koji se temelji na distribuiranoj bazi podataka koja sve zapise pohranjuje na više različitih računala istovremeno.


Uvodno izlaganje o tome što je blockchain tehnologija održat će informatički novinar, ekspert za slobodni softver i jedan od vodećih domaćih informatičara Radoslav Dejanović (predavanje je 15. veljače u 17 sati u Filodrammatici). Zatim će u 19 sati članica uredničkog tima Ruth Catlow iz londonske organizacije Furtherfield predstaviti knjigu »Artists Re:Thinking the Blockchain«, koja pruža pogled na umjetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije.




Grupna izložba »Novi svjetski poredak« bit će otvorena u Filodrammatici u četvrtak, 15. veljače u 20 sati. Izložba donosi pogled na blockchain iz umjetničke perspektive, a nastala je u produkciji londonske umjetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru europskog projekta State Machines i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Na izložbi su zastupljeni Jaya Klara Brekke, Pete Gomes, Rob Myers, Max Dowey, O’Khaos, Paul Seidler, Paul Kolling, Max Hampshire, Lina Theodorou i xfx (Ami Clarke).


U petak, 16. veljače u Filodrammatici će od 10.30 do 14 sati biti održana radionica »Decentralizirane autonomne organizacije na blockchainu«, od 17 do 18.30 bit će panel »Društvene implikacije blockchaina«, a od 19 do 20.30 panel »Umjetnost i blockchain«. Za glazbeni dio programa pobrinut će Transponder. Koncert će biti održan u »Palachu«, 16. veljače u 21 sat. Ulaz je na sve programe besplatan.