Festival

Sedamnaesti FEKP: O nasljeđu u formi kratke priče, radionica i filmova

Kim Cuculić

Riječki program Festivala europske kratke priče dio je »Kuhinje«, programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program u Rijeci odvijat će se 30. i 31. svibnja u prostorima riječkog sveučilišta i u Omladinskom kulturnom centru »Palach«



ZAGREB/RIJEKA Ove godine Festival europske kratke priče bit će održan u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja. Sedamnaesto izdanje FEKP-a, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku dovodi poznate svjetske pisce, posvećeno je nasljeđu, što se kao temaprovlači kroz čitav Festival. Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… – u svakome od ovih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica.


Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom? – pitanja su to koja u djelima sudionika ovogodišnjeg FEKP-a povezuju sadašnjost i budućnost.



Ben Okri (Nigerija/Velika Britanija) dobitnik je i Nagrade Commonwealtha i drugih prestižnih priznanja. Prevođen je na dvadesetak svjetskih jezika, romanopisac je, pjesnik i autor kratkih priča.




Njegove proze odlikuje osobita inačica magijskog realizma te ih uspoređuju s djelima Marqueza i Rushdija. Rachida Lamrabet (Belgija) rođena je u Maroku, a u svojim romanima i pričama bavi se sudbinom imigranata marokanskog podrijetla te sudarom dviju kultura. Ignacio Martínez de Pisón jedan je od najznačajnijih suvremenih španjolskih pisaca srednje generacije, dok je Flavio Soriga najmlađi predstavnik sardinskog književnog novog vala.


Jan Carson, rođena u Belfastu, autorica je romana i kratkih priča, uvrštavanih u razne antologije te emitiranih na BBC-u (u izvedbi Liama Neesona). Dobitnica je više britanskih priznanja. Carlos Fonseca (Costa Rica) proglašen je jednim od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice. Inga Žolude dolazi iz Latvije, a Suzana Tratnik iz Slovenije.



Pred publikom u Zagrebu i Rijeci tijekom Festivala europske kratke priče čitat će i razgovarati brojni domaći i strani autori, između ostalih američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, čiji je prvi roman »Tiger’s wife« osvojio uglednu Nagradu Orange i bio proglašen bestselerom New York Timesa; dobitnik Bookerove nagrade, Britanac Ben Okri; velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O’Connor te Andrei Kurkov, u svijetu kao i kod nas dobro poznati ukrajinski autor.


Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču, a tijekom Festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova koje su na temu nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske. Neki od najavljenih autora su i Vladimir Arsenijević, Jan Carson, Zoran Ferić, Carlos Fonseca, Senko Karuza, Rachida Lamrabet, Tanja Mravak, Zoran Pilić, Flavio Soriga, Vladimir Šagadin, Andrija Škare, Suzana Tratnik, Inga Žolude i drugi.


Riječki program Festivala europske kratke priče dio je »Kuhinje«, programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Program u Rijeci odvijat će se 30. i 31. svibnja u prostorima riječkog Sveučilišta i u Omladinskom kulturnom centru »Palach«. U riječkom dijelu programa predstavit će se Jan Carson, Carys Davies, Zoran Ferić, Damir Urban, Rachida Lamrabet, Ignacio Martínez de Pisón, Ben Okri, Zoran Pilić, Inga Žolude, Franko Dota, Suzana Tratnik, Carlos Fonseca, Flavio Soriga i Andrija Škare, što nam je potvrdio kreativni direktor i urednik projekta FEKP-a Roman Simić.