Dražba

Rijetko remek djelo talijanskog majstora Cimabue prodano za 24 milijuna eura

Hina

Reuters

Reuters



Rijetko remek djelo talijanskog majstora Cimabuea prodano je za više od 24 milijuna eura u nedjelju na dražbi u Senlisu blizu Pariza, prenijeli su lokalni mediji, no nije poznato tko je kupac.


»Izrugivanje Krista«, srednjovjekovno remek djelo koje se pripisuje talijanskome slikaru Cenni di Pepu, poznatijem kao Cimabue (oko 1240.-1302.) pronađeno je nedavno u kući devedesetogodišnje Francuskinje u mjestu Compiegne sjeverno od Pariza koja ni slutila nije kakvo bogatstvo posjeduje.


Ulje na drvu prikazuje Isusa okruženog mnoštvom, a stručnjaci vjeruju da je slika dio većeg poliptiha koji je Cimabue naslikao oko 1280. godine.




Djelo je bilo procijenjeno na svotu između 4 i 6 milijuna eura, a prodano je za čak 19,5 milijuna više, objavila je kuća Acteon koja je organizirala prodaju.


»Izrugivanje Krista« time je postala prva slika nastala prije 1500. godine koja je prodana po tako visokoj cijeni, ali i 7. slika starih majstora najskuplje prodana na svijetu.


Prva je »Krist Spasitelja« (Salvator Mundi) Leonarda da Vincija (prodan na dražbi 2017.), Rubensov »Pokolj nevine dječice« (2002.), Pontormov »Portret Cosima Medicija« (1989.), Rembrandtov »Portret žene« (2000.), Portret Lorenza Medicija«, majstora Rafaela (prodan 2007.) te Canalettova veduta »Canal Grande« (prodan 2005.), navodi Acteon.