Pronalazak jednog oružja

Riječki torpedo u Rostocku vidjelo 25 tisuća posjetitelja, evo u čemu je kvaka

Portal Novilist.hr

Foto Muzej Grada Rijeke

Foto Muzej Grada Rijeke



Riječki eksponati za izložbu „Erfindung einer Waffe. Torpedo“ („Pronalazak jednog oružja. Torpedo“), vratili su se ovih dana u izložbeni prostor Muzeja grada Rijeke na Žabici, otkuda su bili posuđeni da bi ih mogla vidjeti publika u Rostocku.


Izložba je nastala suradnjom Muzeja grada Rijeke i Muzeja brodograditeljske i pomorske baštine (Schiffbau und Schifffahrtsmusem) koji djeluje u tom njemačkom gradu. Riječ je o brodu-muzeju, najvećem te vrste u Njemačkoj. Izložba je bila otvorena od 9. svibnja do 27. listopada ove godine, na veliko zanimanje tamošnje kulturne i tehničke javnosti. Znakom je toga podatak kako je riječke eksponate na njoj vidjelo 25.476 posjetitelja.


Uvažavajući prostorne okolnosti muzealiziranog broda, naglasak izložbe bio je stavljen na ključne informacije o povijesnom razvoju torpeda, počevši od prvog uspješnog modela iz 1866. i prateći slijed zbivanja do 1966. godine.




Riječ je o cijelom stoljeću riječke proizvodnje toga vojnog stroja. Njemačka je publika u šest mjeseci izložbe mogla vidjeti repliku prototipa „čuvara obale“ Giovannija Luppisa (1860.) iz Tehničke zbirke riječkog Muzeja, također dijelove mehanizma povijesnih primjeraka torpeda, žiroskope ugrađivane u projektil za kontrolu putanje, te fotografije i dokumente koji govore o razvoju torpeda.


Pored Muzeja grada Rijeke, u izložbi su sudjelovali Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Hrvatski pomorski muzej u Splitu i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, s nekoliko predmeta iz njihovih zbirki.