Neuspjeli pregovori

Riječki djelatnici u kulturi od kraja tjedna bez kolektivnog ugovora

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ovakav rasplet situacije ne bi se trebao odraziti na kulturnu djelatnost riječkih ustanova u kulturi i isplatu plaća, jer su već pripremljeni pravilnici o radu koji reguliraju njihovo poslovanje. Od petka nove sindikalne akcije



RIJEKA Mirenje između Grada Rijeke i Sindikata djelatnika u kulturi nije uspjelo te stoga od kraja ovog tjedna prestaje važiti kolektivni ugovor za djelatnike u kulturi čiji je osnivač ova jedinica lokalne samouprave. Riječ je o 420 radnika i ustanovama: kazalište Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica. Ovakav rasplet situacije neće se odraziti na kulturnu djelatnost spomenutih ustanova i isplatu plaća, jer su već pripremljeni pravilnici o radu koji reguliraju njihovo poslovanje, navodi osnivač.


Kako stoji u priopćenju Grada Rijeke, postupak mirenja je započet u sklopu kolektivnog pregovaranja (sindikat traži izjednačavanje plaća u kulturi s onima koje sada primaju gradski službenici, a sve temeljem obećanja gradonačelnika iz 2015. godine). Mirenje je završilo neuspjehom zato što je sindikalna strana odbila prijedlog osnivača da se za početak potpiše kolektivni ugovor na godinu dana, bez sistematizacije radnih mjesta s koeficijentima, uz garancije.


Prva je da sistematizacija radnih mjesta ostaje ista, ali uklopljena u pravilnik o radu uz garanciju da se niti jedan postojeći koeficijent zaposlenika neće mijenjati, druga da osnivač garantira da se proračunom predviđena novčana masa za plaće radnika u ustanovama neće smanjivati, a treća da se u istom periodu neće mijenjati uvjeti rada za djelatnike s nižom stručnom spremom od one predviđene dosadašnjim kolektivnim ugovorom, a niti bi se ukidao tzv. zaštitni dodatak za zaposlenike.


Nema razdvajanja




Ovaj prijedlog je sadržavao i još jednu stavku – da se obje strane moraju obvezati da će do izrade proračuna za 2018. godinu kroz pregovore detaljno analizirati postojeće koeficijente te pokušati izraditi i usuglasiti novi prijedlog koeficijenata, uz ponovno uspostavljanje jednake osnovice za izračun plaće na relaciji uprava – ustanove.


– Nakon toga poslodavci bi bili spremni razmotriti mogućnost uvrštenja koeficijenata u kolektivni ugovor, ali uz razdvajanje ugovora koji se odnosi na kazališta od ugovora koji se odnosi na muzeje i knjižnicu, budući da se radi o suštinski različitim djelatnostima – dalje stoji u priopćenju. Ovakav hodogram sindikalisti su dobili. Zatim su poslodavci odbili protuprijedlog miriteljice da se potpiše jednogodišnji kolektivni ugovor s koeficijentima, a sindikalisti nisu prihvatili da se kolektivni ugovor razdvaja po bilo kojim osnovama.


Komentirajući navedeno glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić rekla je da ovo nisu dobre namjere osnivača, da ovo ukazuje na to da određeni žele voditi kulturu po svome te je iznijela ogorčenje na činjenicu da se počelo inzistirati i na tome da se kolektivnim ugovorima razdvoje kulturne djelatnosti. Pilić se dalje pita kako je moguće da jedinstveni kolektivni ugovor s koeficijentima može funkcionirati u Zagrebu, Splitu, ali ne Rijeci. Ilustracije radi, u Zagrebu postoji jedan kolektivni ugovor koji vrijedi za čak 33 kulturne ustanove.


Nepovoljnije odredbe?


– Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar je upozorio da ako sindikati ne prihvate njihove prijedloge, u pravilnike o radu može ući set odredbi koje su nepovoljnije od sadašnjih – naglasila je dalje naša sugovornica.Grad Rijeka je u proteklih pet godina uložio četiri milijuna kuna u kulturu, zaposleno je 15 novih djelatnika u kazalištu, širi se kulturna djelatnost. To nije štednja – mišljenje je glavne tajnice, koja se pita otkud novac za ovaj razvoj.

– Možda iz plaća onih koji su se svojedobno odrekli svojih prava kako bi gradski proračun bio održiv? Bilo kako bilo, kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture krajem tjedna prestaje vrijediti i to nakon 13 godina, a zamjenjuju ga pravilnici o radu. U petak ćemo organizirati sastanak svih povjerenika radi dogovora o sljedećim akcijama, koje su sada, nakon neuspjelog mirenja, zakonite – zaključuje Pilić.