HDGU

Riječka mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati nagrade ‘Milka Trnina’

Hina

Diana Haller i Filip Fak

Diana Haller i Filip Fak



ZAGREB Mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak laureati su nagrade »Milka Trnina«, a kvartet »Papandopulo« diplome »Milka Trnina« za 2018. koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.


Mezzosopranistici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku nagrada »Milka Trnina« pripala je za koncert održan 29. studenoga prošle godine u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGZ) na kojemu su izveli solo pjesme Franza Schuberta, Gustava Mahlera, Huga Wolfa i Ivana pl. Zajca, priopćio je u srijedu HDGU.


Kako se navodi, diploma »Milka Trnina« pripala je pak »Papandopulo« kvartetu – Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak za koncert održan 2. svibnja prošle godine u Zagrebu na otvaranju šestog izdanja »Izloga suvremenoga zvuka« – međunarodnoga festivala eksperimentalne glazbe. na kojemu su izveli »Kompoziciju za Saksofone i Francuski paviljon«, podnaslovljenu »Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje«, skladatelja Gordana Tudora.




Istaknuto je kako se ta ugledna nagrada dodjeljuje već 61 godinu u kontinuitetu – od 1958. kada je ustanovljena, a nagradu i diplomu za 2018. dodijelio je stručni žiri u sastavu: Višnja Mažuran, predsjednica žirija te Zoran Juranić, Diana Grubišić Ćiković, Klasja Modrušan i Višnja Požgaj – članovi.


Nagrada za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup


Nagrada »Milka Trnina« dodjeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini i kao trajna uspomena na Milku Trninu (1863. – 1941.) hrvatsku opernu umjetnicu s velikim međunarodnim ugledom – članicu državne opere u Muenchenu, prvu Toscu londonskoga Covent Gardena i Metropolitan Opera Housea.


Nagrada se dodjeljuje svake godine, svaki umjetnik može je primiti samo jednom u životu, a od toga pravila izuzeti su samo oni umjetnici koji podjednako izvrsne rezultate postižu na dva različita instrumenta.


Sastoji se od pisanoga priznanja, medalje veličine osam centimetara s reljefnim likom Milke Trnine (rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija) i novčanog iznosa, koji određuje Upravni odbor HDGU-a.


Dobitnik nagrade »Milka Trnina« mora biti državljanin Republike Hrvatske i član HDGU-a.


Diploma Milka Trnina dodjeljuje se pak komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima. za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.


Nagrada i diploma »Milka Trnina« bit će dodijeljene 12. lipnja ove godine u atriju Muzeja Mimara.