Joshua Monten

Queer Zagreb sezonu otvara gostovanje istaknutog američkog koreografa Montena

Hina

Reuters

Reuters



Gostovanje istaknutoga američkog koreografa Joshue Montena otvorit će u petak 17. svibnja 17. Queer Zagreb Sezonu, koja do 24. svibnja donosi bogat program predstava, radionica, predavanja, izložbi, te jedan koncert, a kao posebnost festivala organizatori najavljuju izložbu japanskih erotskih drvoreza shungi.


Festival organizira udruga za promicanje queer kulture i identiteta Domino.


Festivalski program »obilježen estetikom čežnji i snova» u petak, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), na sceni Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) otvara Joshua Monten s komadom »Romeo Romeo Romeo«.




Kako se ističe u najavi, riječ je o plesnoj produkciji »za četiri Romea, od kojih jednog utjelovljuje žena«, u kojoj taj američki koreograf sa švicarskom adresom istražuje ideju plesa kao uzbudljivo bliskog i intimnog oblika udvaranja.


»Svaki gledatelj može preuzeti ulogu Julije i svjedočiti nastojanju plesača da impresioniraju – svojom umjetnošću, šarmom, atletskim sposobnostima, elegantnim pokretima a povremeno ničim drugim do golim očajem. Publika dijeli scenu s izvođačima i njezine reakcije i interakcije vidljive su svima pa tako publika postaje protagonist izvedbe kojoj svjedoči«, stoji u najavi.


Izvedbeni program festivala donosi i kazališni happening »Usmeni spomenik« o povijesti homoseksualnosti u Hrvatskoj, nagrađivanih domaćih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija je premijerna izvedba u formi turističke šetnje gradom održana u prosincu 2018.


U Zagreb ponovno dolazi i dugogodišnji prijatelj festivala, njemački autor Raimund Hoghe s novom predstavom »Canzone per Ornella» koja je premijerno igrala u Avignonu, a nastavak je njegovih posveta plesačima s kojima surađuje. U ovom slučaju se radi o njegovoj dugogodišnjoj suradnici Ornelli Balestri.


Stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti postat će pak mizanscena performasna »Monamipierrotmonami« talijanskog umjetnika Jacopa Milianija, poslije kojeg slijedi predavanje talijanske kustosice Adriane Rispoli o važnosti vremena u suvremenoj umjetnosti i performansu. U goste Queer Zagrebu dolazi i nova produkcija slovenskog kolektiva Via Negativa, performans »*dravo *arijo« provokativnog umjetnika Roka Kravanje.


U osam festivalskih dana, zagrebačka će publika moći pogledati i »Otkrivanje klitorisa«, cvjetne instalacije Maje Subotić Šušak i Ive Peručić u javnom prostoru, a festival donosi i cijelu seriju programa posvećenih jačanju vidljivosti cjelovite anatomije ženskog spolnog organa.


U povodu 50. obljetnice Woodstocka u suradnji s Eurokazom i MSU-om organizatori najavljuju i »spektakularni glazbeni happening s neponovljivom Zdenkom Kovačiček i Greenhouse Blues Bandom te gostima iznenađenja«.


Kao posebnost festivalskog programa ističe se izložba japanskih erotskih drvoreza iz razdoblja Edo, »Shunga – erotika i snovi Edo perioda« koja se otvara 22. svibnja u Meštovićevu paviljonu HDLU-a. Prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe izložit će stotinjak drvoreza, uključujući i one velikih majstora poput Hokusaija i Utamara, a posebno predavanje o važnosti i utjecaju tih »proljetnih slika» održat će kustos londonskog British Museuma Stuart Frost.