Performans Siniše Labrovića

‘Pronađi Srpkinju’: Tko bi ispred HNK u Zagrebu pogodio koja je djevojka Srpkinja, dobio bi 20 kn

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Kviz propituje jednu od najpoznatijih srpskih vještina – sposobnost mimikrije. Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obilježja koja dijele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi ‘sve je to meni isto’. Zato ćemo provjeriti imaju li Hrvati i Hrvatice još uvijek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike"



Ispred Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske svojevrsna je u crno odjevena ‘kućica’, paravani neki. Pred njom u petak, malo prije podneva, red onih koji čekaju da udari podne pa da među paravane zađu i zaigraju kviz znakovita imena “Pronađi Srpkinju”.


Autor kviza, samostalni hrvatski umjetnik Siniša Labrović, pazi da sve bude kako treba, po pravilima. A pravila su uredno izvješena i posve jasna: 1. Između dvije ponuđene osobe natjecatelj za nagradu treba pronaći Srpkinju; 2.Točan odgovor se detektira natpisom koji osobe drže u rukama; 3.U natjecateljski prostor ulazi jedna po jedna osoba; 4.Ne može se dvaput pristupit natjecanju 5.Nagrada za točan odgvor je 20,00 kuna 6.Nagrada se isplaćuje na licu mjesta.


snimio Davor Kovačević


snimio Davor Kovačević





Svijet koji čeka priliku da zaradi 20 kuna miran je i nasmijan. Ipak, da sve protekne u miru, tu su i snage policije i to jake. Čini se da je sigurnosna procjena bila da događaj u kojem se traži Srpkinja zaslužuje bar jedan policijski kombi i popriličan broj uniformiranih i neuniformiranih policajaca.


Možda je za takvu procjenu ‘kriva’ najava izložbe od strane autora koji reče: “Kviz propituje jednu od najpoznatijih srpskih vještina – sposobnost mimikrije. Stavite li Srpkinju uz Hrvaticu, ili čak Hrvata, teško ćete pronaći distinktivna obilježja koja dijele njenu srpskost od tuđeg hrvatstva. Neiskusno ili nezainteresirano oko reklo bi ‘sve je to meni isto’. Zato ćemo provjeriti imaju li Hrvati i Hrvatice još uvijek instinkt i znanje da uoče te sitne, ali presudne razlike.” Top je puknuo. Podne je.


– Iza podne čak i na Dolcu padaju cijene. Neka natjecanje počne!, daje zapovijed Labrović.


Matea ulazi prva. I ne pogađa! Pitamo je kojim se kriterijima vodila, odnosno kako da nije pogodila!?


-Teško je. To su fine razlike, kaže.


Autor  primjećuje kako djevojke možda još nisu posve definirane. Matea pak kaže kako u obitelji ima i Srpkinju, i Hrvaticu, i one iz mješanih brakova. Zaključak se nameće sam; teže je pogoditi kad s njima živite!


‘Imam intuiciju’


To je, smatra autor, jamačno zato jer jedni na druge vremenom sve više nalikuju. Gospodin Miletić prvi je ponosni dobitnik 20 kuna. Inače živi u Njemačkoj. Na upit kako je samo pogodio, kaže: “Ja znam! Imam intuiciju!”


Na intuiciju su se oslonili skoro svi koji su pogodili, ili su, poput Daniele Trbović nanjušili točan odgovor. Pogađa, primjerice, i Milivoj Beader. Autor ovog teksta je također probao zaraditi 20 kuna i promašio.


Taktika je bila kriva, umjesto na intuiciju oslonio se na osmijeh, pa upro prstom u onu koja se nije smijala. Kazujemo Labroviću kako bi bilo lijepo Matei ipak dati 20 kuna kad je probila led.


Ona to odbija. Slaže se s umjetnikom da će joj to što nije pogodila biti dobar poticaj za daljnji rad na razlikama.


Policija bez posla


Vrijeme ide, ukupni nagradni fond od 1000 kuna lagano se topi. Omjer onih koji su pogodili i onih koji pogodili nisu je negdje 50:50. Policija je bez posla. Jedino što čudi jest činjenica da je umirovljenika u redu malo i ništa, a očekivalo ih se više.


I ovim performansom redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti obilježila je jučer 20 godina kontinuiranog izlaženja, baš kao i izložbom ‘Novosti 20/20’ koja je otvorena u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo.


Izložba donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti zalazeći među povratnike iz zabačenih sela.


“Priče iz Novosti”, odabrane prema konceptu dizajnera Nikole Križanca, predstavljene su kroz fotografije Davora Konjikušića i legende priređene na osnovu novinarskih tekstova Pauline Arbutine, Dragane Bošnjak, Milana Cimeše, Dragana Grozdanića, Nenada Jovanovića, Vladimira Jurišića, Davora Konjikušića, Saše Kosanovića, Anje Kožul i Vaske Radulović. 


Siniša ima vještinu da pametne poante komunicira na veseli način 


– Naglasak smo stavili na priče o životu Srba iz Hrvatske i na atmosferu u kojoj žive Srbi u Hrvatskoj koja se nažalost pogoršava, što smo vidjeli u nizu incidenata ove godine. Na izložbi možemo naći veliki broj ljudskih sudbina koje su se negdje spoticale u ovim vremenima rata, poraća i današnjosti. Poanta je da su ti ljudi ukorijenjeni u ovaj prostor, da žive u njemu i da očekuju da budu prihvaćeni u ovom društvu kao jednaki – kazao nem je Nikola Bajto, glavni urednik Novosti. 


Izložba traje do 20. listopada. Na njoj gostuje i Siniša Labrović s instalacijom “Poziv na posrtanje”. A njegov kviz pred zgradom HNK-a pokazao je i koliko su dobra učinle Novosti u ovih 20 godina – s obzirom da se kviz igrao u veselju nazočnih, baš kao i koliko je tu još posla – s obzirom na jake snage reda. 


– Siniša ima tu vještinu da pametne poante komunicira na veseli način kojim razbija tenzije. Mislim da je to dobar način prenošenja poruka – smatra Bajto.