Avantura

Projekt “Žiroskop”: Do 2021. nov način upravljanja Filodrammaticom i Palachom

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Projekt se odnosi i na HKD na Sušaku, kojemu je prvi zadatak servisirati nezavisni kulturni sektor. Šarar je kazao da je riječ o svojevrsnoj »avanturi«, jer u ovom trenutku ne može se znati kakav će se upravljački model na kraju dogoditi



RIJEKA Projekt »Žiroskop« dobio je 2.416.102 kune, od čega ga Europska unija financira s 2.053.687 kuna u okviru operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali« iz Europskog socijalnog fonda, a sufinancira Ministarstvo kulture RH u iznosu od 362.415 kuna. Nositelj projekta je riječka udruga »Drugo more«, a partneri su Grad Rijeka, Savez udruga »Molekula« te udruge Filmaktiv, Ri Rock i Prostor plus. Kako je pojasnio voditelj »Drugog mora« Davor Mišković, projekt »Žiroskop« ima postavljena tri cilja koja se nadopunjuju i pridonose rješavanju problema nestabilnosti u korištenju prostornih resursa za aktere nezavisne kulturne scene.


– Posljedica ove nestabilnosti je odsutnost kontinuiteta u kulturnoj produkciji, pad interesa za kulturne aktivnosti i nedovoljna participacija građana u njima. Uspostavljanjem modela civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice i Palacha, trebalo bi doći do stabilizacije odnosa između aktera nezavisne kulture i Grada Rijeke.


Cilj je ovog projekta podržati nove modele upravljanja te otvoriti prostor za participaciju građana. Ministarstvo kulture zadalo je gabarite sudioničkog upravljanja, a nakon natječaja dodijeljena su sredstva za 34 projekta. Projekt »Žiroskop« provodit će se dvije godine i u sklopu njega predviđen je niz aktivnosti. U okviru dodijeljenih sredstava predviđeno je i četiri do pet plaća, kao i honorari za stručnjake – osvrnuo se Mišković.




Prema riječima pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeka Ivana Šarara, ovaj projekt nije toliko usmjeren prema kulturnim programima koliko prema upravljanju kao pretpostavci kvalitetnih programa. Osim Filodrammatice i Palacha, projekt se odnosi i na Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Vezano za uspostavljanje modela upravljanja prostorima, Šarar je kazao da je riječ o svojevrsnoj »avanturi«, jer u ovom trenutku ne može se znati kakav će se upravljački model na kraju dogoditi. Do 2021. godine trebao bi biti ostvaren nov način upravljanja ovim prostorima.


Predsjednik »Molekule« Luka Rodela rekao je da bi »Žiroskop« trebao pridonijeti boljoj suradnji i stvaranju čvršće platforme za rad