Najavljeni filmovi

Program “P. S. Pula”: Ponajbolji naslovi sa svjetskih festivala

Hina



PULA Program »P. S. Pula«, kao nastavak i završnica Pulskog filmskog festivala, koji će se u Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre u Puli održati od 5. do 11. kolovoza, predstavljen je jučer novinarima. Ustvrdivši da je ovaj sedmodnevni filmski program omiljen Puljanima jer donosi ponajbolje filmove sa svjetskih festivala po izboru umjetničkog ravnatelja PFF-a Zlatka Vidačkovića, ravnateljica ustanove Pula Film Festival Gordana Restović istaknula je da filmovi tematski zadiru u sve žanrove i imaju posebnu težinu i autorsku poruku.


– Ovo je prilika da publici predstavimo kvalitetne europske i svjetske dugometražne igrane filmove jake dojmljivosti i visoke vrijednosti – kazala je Restović dodavši da vjeruje da će se publika posebno obradovati posljednje večeri kada će »P.S. Pula« ugostiti dva filma jednog od omiljenih glumca, redatelja i producenta – Ljubiše Samardžića, dobitnika šest Zlatnih arena u Puli, osobe koja je svojim radom ostavila neizbrisiv trag i daje značajan doprinos na području filmske umjetnosti. To su dokumentarno-autobiografski film »Panta Rei« (2016) u Samardžićevoj režiji i »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja« (1973) Krste Papića u kojem Samardžić ima ulogu. 


Producentica festivala Nataša Šimunov osvrnula se na filmove istaknuvši da je riječ o nagrađivanim naslovima na važnim festivalima. Program otvaraju češki film »Baka na ledu« Bohdana Sláme i španjolski triler »Čovjek s tisuću lica« Alberta Rodrígueza, a svake filmske večeri prikazat će se dvije projekcije.




Publika će tako može pogledati i francuski triler »Crni dijamant« Arthura Hararija, talijansku dramu »Prepiska« Giuseppea Tornatorea, francuski biografski »Odisej« Jérômea Sallea o Jacquesu Cousteauu, britansku kriminalističku dramu »Nož u našim leđima« Adama Smitha, britansko-mađarsku dramu »Njegovateljica« Jánosa Edelényija, njemački naslov »Doviđenja, Njemačka« Sama Garbarskog, američku ratnu dramu »Billy Lynn: Junak« Anga Leeja, francusku dramu »Plesačica« redateljice Stéphanie Di Giusto i britansku akcijsku komediju »Konačni obračun« Bena Wheatleyja.


– Posebno mi je drago najaviti dolazak redatelja nagrađivanog filma »Kralj Belgijanaca« Petera Brosensa s članovima filmske ekipe koji će osobno predstaviti svoj film 9. kolovoza – rekla je Nataša Šimunov.