Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
20. travnja 2019.
Sekcija za urbanizam DAR-a

Predavanje Vjere Kučan: Riječke vertikale

Predavanje Vjere Kučan: Riječke vertikale
Predavanje Vjere Kučan: Riječke vertikale
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2014. u 8:30 2014-04-08T08:30:36+02:00

Na predavanju će biti riječi o Rijeci i nastanku njezinih nebodera, jednog od zaštitnih znakova grada, o njihovoj planskoj gradnji, o tome kako su postali, ali i prestali biti dijelom urbanizma grada, što dio struke smatra pogrešnim

RIJEKA Riječke vertikale kao jedan od elemenata identiteta grada bit će tema predavanja što će ga arhitektica Vjera Kučan održati u Društvu arhitekata Rijeka, večeras u 19 sati.

Na predavanju će biti riječi o Rijeci i nastanku njezinih nebodera, jednog od zaštitnih znakova grada, o njihovoj planskoj gradnji, o tome kako su postali, ali i prestali biti dijelom urbanizma grada, što dio struke smatra pogrešnim. 

   Ovim predavanjem, prema riječima arhitekta Bojana Bilića, počinje rad nedavno osnovane Sekcije za urbanizam DAR-a, koja se kroz okrugle stolove, predavanja i tematske radionice namjerava baviti fenomenom prostora te njegovim brojnim bolnim i neuralgičnim točkama. 

   Za početak, bit će organiziran ciklus predavanja na temu »Identitet grada« u okviru kojeg će se govoriti o kulturnom, povijesnom, emigrantskom i drugim identitetima Rijeke, s idejom da se kao predavači pozovu ljudi poput Nedjeljka Fabrija, Mani Gotovac ili Rade Šerbedžije. Predavanja, kao i okrugli stolovi te radionice što će uslijediti, nisu rezervirani za stručnjake, već su namijenjeni najširoj publici. 

   – Želimo ljude potaknuti na razmišljanje o kulturi prostora i afirmirati vrijednosti koje su dobre, a svi koji temu smatraju bitnom pozvani su da nam se pridruže. Gradski parkovi, sportske i rekreativne površine, boje pročelja, dječja igrališta, lučke dizalice, divlja sela i gradovi o čijoj sudbini odlučuju investitori - sve su to teme o kojima želimo diskutirati i problemi na koje želimo regirati, najavljuje Bilić. 

   Program bi trebao obuhvatiti i edukaciju najmlađih, učenike osnovnih i srednjih škola za koje će biti organizirane radionice na kojima će se pričati o važnosti zelenila i sličnim temama, a njima je posvećen i konkretan projekt uređenja dječjeg igrališta ispred OŠ Nikola Tesla.

Naime, članovi Urbanističke sekcije odlučili su Gradu, Školi i Mjesnom odboru besplatno ponuditi dva ili tri projekta za suvremeno uređenje parka i dječjeg igrališta na Klobučarićevom trgu, iznad garaže upitne stabilnosti, o čijoj se sudbini nitko od nadležnih nije izjasnio već dvije godine otkako je o tom problemu Gradsko vijeće Rijeke zatražilo hitno očitovanje mjerodavnih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš