Zalazak sunca u Montmajouru

Potvrđena autentičnost Van Goghove slike

Hina

To je prvo Van Goghovo djelo otkriveno nakon 1928., piše britanski list »The Guardian«



AMSTERDAM Stručnjaci Muzeja Van Gogha u Amsterdamu potvrdili su da je slika »Zalazak sunca u Montmajouru«, koja je godinama stajala na tavanu u Norveškoj, doista djelo Vincenta van Gogha.


To je prvo Van Goghovo djelo otkriveno nakon 1928., piše britanski list »The Guardian«.


Slika »Zalazak sunca u Montmajouru« prikazuje stabla, grmlje i nebo, a naslikana je poznatim Van Goghovim debelim nanosima. Može se utvrditi i točan datum njezina nastavka jer ju je veliki nizozemski umjetnik opisao u pismu bratu Theu s napomenom da ju je naslikao proteklog dana, 4. srpnja 1888. na »vrištini gdje rastu mali grbavi hrastovi«.




Stručnjaci kažu da je autentičnost slike potvrđena po slovima, stilu i korištenim materijalima.


Ravnatelj muzeja Axel Rueger istaknuo je kako je riječ o »iskustvu koje se događa jedanput u životu«.


Slika pripada nepoznatom privatnom kolekcionaru, a u muzeju će biti izložena do 24. rujna. Nisu objavljene sve pojedinosti njezina otkrivanja, ali je rečeno da je vlasnik Norvežanin kojemu su rekli da to nije Van Gogh pa je sliku pospremio na tavan.


Rueger je dodao da je 1990. muzej odbio potvrditi autentičnost slike, dijelom zato što nije potpisana, no rezuvjerila su ih nova istraživanja tehnike i dvogodišnje proučavanje slike.


Istraživač Teio Meedendorp rekao je da su on i njegovi kolege »pronašli odgovore na sva ključna pitanja, što je fantastično za sliku koja je bila izgubljena više od stotinu godina«.


Slika je bila navedena na popisu kolekcije Thea van Gogha pod brojem 180, a taj se broj još vidi na poleđini platna. Djelo je prodano 1901.


Vincent van Gogh ubio se 1890., a za života je prodao samo jednu sliku. Kroz Muzej Van Gogha sa 140 njegovih djela, koja su među najvrjednijima na svijetu, svake godine prođe milijun posjetitelja.


Novootkriveni »Zalazak« razmjerno je veliko platno – 93,3 puta 73,3 centimetra.


Van Gogh je sliku spomenuo u još dva pisma tog ljeta kada ju je naslikao, a smatrao ju je neuspjelom.