Gradska knjižnica Rijeka

Poslušajte predavanje o preživljavanju u Amazoni iz prve ruke

P. N.

FOTO/Pxhere

FOTO/Pxhere

Očekuju vas brojni savjeti kako raditi, jesti, kretati se i živjeti kao lokalac u prašumi Amazone.



Ovog će se četvrtka u 18 sati održati predavanje Ane Borović o preživljavanju u Amazoni, u Zelenom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Modello).


Ana Borović se nakon primitka diplome na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, pridružila programima za zaštitu prirode u Južnoj Americi. Ubrzo po dolasku na kontinent dobila je angažman na zaštiti tropske kišne šume u rezervatu Tapiche, regije Loreto – Amazona, stoji u najavi Gradske knjižnice Rijeka. 


Tijekom tri godine rada u prirodnom rezervatu sudjelovala je u brojnim projektima za razvoj odgovorne trgovine lokalnim namirnicama. Danas je ponosna vlasnica tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima – Mayantu. Nastoji prevladati administrativne prepreke kako bi na tržište Europske unije plasirali proizvode iz lokalnih zajednica Amazone, a time i globalno podržali projekte za zaštitu pluća Zemlje.




Na predavanju vas očekuju brojni savjeti kako raditi, jesti, kretati se i živjeti kao lokalac u prašumi Amazone. Tijekom 3 godine boravka na južnoameričkom kontinentu Ana je sudjelovala u brojnim projektima koje bi voljela predstaviti hrvatskom stanovništvu, te vas potaknuti da se i sami odvažite istražiti ljepote Zemlje, podržite lokalne zajednice i stečeno iskustvo iskoristite po povratku u Hrvatsku. Ekonomski razvoj temeljen na bogatstvu prirodnih resursa nerijetko destruktivno djeluje na životnu sredinu.


Razvoj industrije u Amazoni donosi gubitak tradicionalnih vrijednosti popraćen nedostatkom edukacije i obrazovanja. U nedostatku boljeg izbora, indijansko stanovništvo sudjeluje u ilegalnoj drvnoj industriji, intenzivnom uzgoju na plantažama i lovu na egzotične životinje. Ono čini jeftinu radnu snagu i najniži sloj siromaštva. U konačnici, čak i prodaja plodova voćki postaje dijelom deforestacije. 


Pod pritiskom brže-više-lakše ljudi sijeku palme kako bi ubrali plod unatoč činjenici da glavni proizvod nije drvo. Anina je želja da amazonska stvarnost postane predmet prošlosti – a taj ključ je u rukama svih nas!


Projekt “Wild harvest” pokrenut je u cilju provođenja održive žetve samoniklog bilja u čijem radu Ana s ponosom sudjeluje kroz novoosnovanu tvrtku Mayantu. Lokalne zajednice su educirane u berače – penjače koji se uz pomoć posebno oformljenog modela užadi uspinju do plodova na vrhovima palmi. 


Žetva zahtjeva više radne snage, ali ujedno osigurava stabilne prihode za brojne obitelji, pruža alternativu za destruktivne djelatnosti i čuva Amazonu za buduće naraštaje. Kroz program Wild harvest učimo kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimajući ništa od nje.