Riječki nastavak

Poimanje granica u Europi: U Art-kinu počinje filmski program “Border”

Miljenko Marin



RIJEKA Simpozij »Borders« (Granice), koji otvara raspravu o razgraničenjima i prijelazima te propituje poimanje granica u suvremenoj Europi, a počeo je jučer u Zagrebu i nastavlja se danas u Rijeci, u svom filmskom segmentu u Art-kino »Croatia« donosi 13 filmova. Program večeras u 19 sati otvara talijanska drama »Za sina«, koju je režirao Suranga Deshapriya Katugampala, redatelj rođen na Sri Lanki, danas s talijanskom adresom, a kao gosti najavljeni su glumac Julian Wijesekara i producentica Gina Bruno – objavili su organizatori.


Film prati odnos majke i sina koji je rezultat njihova različitog stavaprema sredini u kojoj žive; majka želi očuvati tradicionalne vrijednosti zemlje iz koje su otišli, dok se sin nastoji prilagoditi kulturnim utjecajima sredine u kojoj žive. U programu koji traje do 11. lipnja slijedi nagrađivani francuski dokumentarac »Škola babilonska« redateljice Julie Bertuccelli, koji bilježi školski život grupe mladih imigranata iz različitih zemalja, okupljenih u učenju francuskog jezika.


Srijeda donosi njemačku dramu »Drugi«, koju je prema istinitoj priči režirala Feo Aladag, a prati tinejdžera Namu u suočavanju s netrpeljivošću i optužbama okoline. Kratkometražni triler »Mare Nostrum«, prikazan na Sundanceu, priča je o ocu koji stavlja u opasnost život svoje maloljetne kćeri, a njemačko-senegalska drama »Piroga« u režiji Mousse Touréa, prikazana u Cannesu, tematizira putovanje izbjeglica iz Dakara prema Kanarskim otocima.Drama »Cvjetovi Kirkuka« Fariborza Kamkarija smještena je u Irak osamdesetih godina; »Lampedusa« Petera Schreinera događa se na tom mediteranskom otoku; mađarski dokumentarac »Oni« Krisztine Meggyes prati promjene u selu uz koje dolazi izbjeglički kamp; austrijski dokumentarac »Paradise! Paradise!« redateljice Kurdwin Ayub događa se u Beču, a dokumentarac »Bosanski dnevnici« Portugalca Joaquima Sapinha kolaž je snimaka Bosne za vrijeme i nakon rata.

»Putovanje u Portugal« biografska je melodrama redatelja Sérgija Tréfauta; dokumentarac »Kraljice Sirije« redateljice Yasmin Fedda govori o 50 žena iz Sirije koje su bile prisiljene na izbjeglištvo u Jordan, a posljednji film tog programa, britanska »Pokretna slika«, koju je režirao Shola Amoo, multimedijalni je igrani film o gentrifikaciji u Brixtonu u južnom Londonu.




Borders je zajednički projekt europskih kulturnih instituta u Hrvatskoj (EUNIC) u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti (IMIN Zagreb). Filmski program ostvarili su British Council, Aula Cervantes, Instituto Camoes, Istituto Italiano di Cultura, Goethe-Institut Kroatien, Institut Français, Balassi Institut, Österreichisches Kulturforum – svi iz Zagreba – i Europska komisija, koji zajednički djeluju kroz mrežu EUNIC Hrvatska, te Veleposlanstvo Španjolske.