ZAKLJUČEN NATJEČAJ

PROMJENA NA ČELU Za novog ravnatelja HKD-a na Sušaku predložen Edvin Liverić

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Na razgovor je pozvano troje kandidata: Sanja Stevanović, Edvin Liverić i Ivica Nikolac. Prijavili su se još i Berislav Janković i Nemanja Cvijanović, no njihove prijave nisu uzete u razmatranje, jer je Upravno vijeće HKD-a  zaključilo da se njihovi programi ne pridržavaju Statuta Ustanove



RIJEKA Zaključen je natječaj za prvog ravnatelja novoosnovane ustanove Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Kako nam je potvrdila Laura Marchig, predsjednica Upravnog vijeća, na natječaj se prijavilo pet kandidata: Sanja Stevanović, Edvin Liverić, Ivica Nikolac, Berislav Janković i Nemanja Cvijanović. Članovi Upravnog vijeća Laura Marchig, Lara Badurina i Aleksandar Jovanović pregledali su svu dokumentaciju i na razgovor pozvali troje kandidata: Sanju Stevanović, Edvina Liverića i Ivicu Nikolca. Prema riječima Marchig, oni su pozvani na razgovor, jer su njihovi programi sukladni Statutu HKD-a.


– Nakon pomne rasprave, bodovanja i razgovora s kandidatima, većinom glasova za ravnatelja HKD-a predložen je Edvin Liverić. Berislava Jankovića i Nemanju Cvijanovića nismo uzeli u razmatranje, jer smo zaključili da se njihovi programi ne pridržavaju Statuta ustanove, a Janković je osim toga priložio i presliku preslike ovjerene diplome. Provjerili smo, i zakonski treba biti ovjerena preslika dokumenta.


No to nije bio osnovni razlog, već program koji nije sukladan Statutu. Nama je, naime, kriterij bio da program bude što bliži Statutu. Budući da je djelatnost HKD-a vezana uz koordinaciju i provođenje programa u produkciji organizacija nezavisne i institucionalne kulture, kao i podršku programima EPK-a i izložbenim programima Galerije »Kortil«, u prijedlogu za ravnatelja HKD-a presudilo je to da kandidat ima iskustvo i razumije funkcioniranje jednog tako kompleksnog sustava. Većinom glasova odlučili smo se za Edvina Liverića, jer njegov program ima sve elemente i u potpunosti prati statutarnu liniju HKD-a – kaže Laura Marchig.




Edvin Liverić rođen je 1970. u Rijeci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1995. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Neko vrijeme bio je član Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a od 1995. stalni je član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Od 1996. do 2005. bio je vanjski suradnik ADU-a, a od 2013. vanjski je suradnik studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci.


Kao član Hrvatskog instituta za pokret i ples od 1996. do 2005. bio je selektor i asistent umjetničke ravnateljice festivala Tjedan suvremenog plesa. Od 2003. umjetnički je ravnatelj festivala Street Art u Poreču. Suosnivač je kazališne skupine TRAFIK. Usko je povezan s plesom i teatrom pokreta te ostvaruje veliki broj uloga u domaćim kazalištima i u inozemstvu. Glumi u stranim i domaćim filmskim i televizijskim produkcijama. Dugogodišnji je hrvatski predstavnik u europskoj kazališnoj mreži Aerowaves. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« kao dio kolektiva predstave »Imago«.