Neki otišli, neki došli

Odluka o kulturnim vijećima Ministarstva kulture: Među članovima i riječko ime

Kim Cuculić



ZAGREB Na temelju Zakona o kulturnim vijećima, Ministarstvo kulture uputilo je u travnju ove godine javni poziv za predlaganje članova Kulturnih vijeća u kojem je pozvalo institucije i udruge iz područja kulture i umjetnosti da podnesu pisane i obrazložene prijedloge osoba za izbor članova Kulturnih vijeća. Ovih dana ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela je odluku o imenovanju članova kulturnih vijeća.


Članovi Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti su Hana Breko Kustura, Dalibor Cikojević, Neven Frangeš, Marija Grazio i Tamara Jurkić Sviben, a članovi Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti su Goran Grgić, Miran Hajoš, Darko Lukić, Perica Martinović i Jasminka Mesarić. Za članove Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost imenovani su Ivica Matičević, Katica Matković Mikulčić, akademik Krešimir Nemec, Kristian Novak i Lahorka Plejić Poje.


Članovi Kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti su Branka Benčić, Tomislav Buntak, Irena Kraševac, Viktor Popović i Valentina Radoš, a za članove Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse izabrani su Mario Kikaš, Ana Hušman, Veljko Popović, Martina Munivrana i Petar Ćurić.




Članovi Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju su Vlasta Gracin, Goranka Horjan, Ante Knešaurek, Petra Ljevak i Željka Turčinović. Stručno povjerenstvo za dječju knjigu čine Marijana Hameršak, Ranka Javor i Dubravka Zima, a u stručnom povjerenstvu za suvremeni ples i pokret su Matija Ferlin, Andreja Jeličić i Ksenija Zec.


Stručno povjerenstvo za rock glazbu i klupske programe čine Dražen Baljak, Nikša Bratoš i Zoran Stajčić. Zadaća stručnog povjerenstva za rock glazbu i klupske programe je vrednovanje i predlaganje programa rock glazbe: festivala i klupskih programa prijavljenih na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. godinu.


Za članove vijeća imenuju se kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva radi kojih je vijeće osnovano. Kulturna vijeća osnivaju se pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi.