Preuzimanje titule

OPERA INDUSTRIALE Na otvorenju riječkog EPK svirat će orkestar brusilica, varilaca i iskri

Danijela Bauk

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su programa otvorenja Rijeke 2020 - 1. veljače u riječkoj luci



RIJEKA – Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture 1. veljače u riječkoj luci.


– U programu otvorenja Rijeka odaje počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.


Svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke, a vrijednosti luke različitosti ogledaju se u skladu koji je moguć samo u luci koja prihvaća jedra svih boja, stoji u opisu otvorenja na mrežnim stranicama Rijeke 2020.


Središnji program




Iako kompletan i detaljan program svega onoga što 1. veljače očekuje Riječane i nadajmo se njihove mnogobrojne goste na otvorenju riječkog EPK-a, još uvijek nije javno objavljen, dio programa opisan je u kalendaru događanja na službenim stranicama Rijeke 2020.


Tamo tako stoji da u središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u »Operi industriale«, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM kojega čine Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića. Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevu gatu u riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključen i velik dio publike.


– Zvukovima industrije i iskrama varilaca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju.



U programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke, koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjega povijesnog sveeuropskog stradanja.


Snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka, koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture, stoji u opisu.


Živi instrument


»Operu industriale«, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike.


– DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta, s Rumoristima kao izvođačima, u programu nastupa na specifičnim instrumentima – šahtofonima, te s glazbenicima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu.



U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat. Na velikoj pozornici nastupa i dodatni mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima.


U izvedbu je uključen i ansambl od 25 riječkih gitarista, te radnički orkestar brusilica, varilaca i iskri. Dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem, stvaranjem buke i svjetla, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada, piše nadalje u programu otvorenja.


Krovni organizator otvorenja je Rijeka 2020, dok su partneri Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka d.d., mnogobrojni poduzetnici, udruge i umjetničke organizacije.