Rad Damira Stojnića

Novi život riječke Velike sinagoge: Konture srušene bogomolje svijetlit će u noći

P. N.

foto: Nataša Radović / MMSU

foto: Nataša Radović / MMSU

Sličnu intervenciju u javnom prostoru, na koju se ova nadovezuje, umjetnik je izveo 2018. godine, kada je radom 1 : 1: granični zid rekreirao sjećanje na nekadašnju među podijeljenog grada, što su građani Rijeke vjerojatno zapamtili kao crvenu liniju iscrtanu na kolniku Mrtvog kanala.



Riječki umjetnik Damir Stojnić svoje sugrađane i sugrađanke podsjetio je na Veliku sinagogu, izgrađenu 1903. i srušenu i zapaljenu od strane nacista 1944. godine. Sinagogu u pooluruševnom stanju konačno je, 1948. godine, u potpunosti srušila i uklonila komunistička vlast.


Stojnić je u ulici Pomerio, na pločniku kod kućnog broja 31, ucrtao konture tlocrta pročelja Velike sinagoge, koristeći bijelu fosforescentnu boju, kako bi ih učinio vidljivim i tijekom noći. Riječ je o intervenciji u prostoru, odnosno o Stojnićevom radu po nazivom “1 : 1: sinagoga”.


– Umjetnik se ovim radom nastavlja baviti temama društveno-političkih preokreta koje su u individualne živote unosile sudbinske lomove, a danas su u kolektivnoj memoriji jedva zabilježene ili posve izbrisane, stoji u najavi ovog rada, na stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.




 Povijesna priča Velike sinagoge Stojniću je, naglasio je, zanimljiva iz razloga što ju je do temelja srušila komunistička “narodna vlast” jer im se nije isplatilo obnavljati ju, iako su kupola i zidovi, prema svjedočanstvu očevidaca iz toga doba, bili u solidnu stanju.


– Dakle, u njenom su uništavanju sudjelovali i okupatori i osloboditelji, pa sinagogu vidim kao simbol ljudskih sudbina koje bivaju izbrisane u žrvnju masovne psihoze rata, kaže Stojnić.


Sličnu intervenciju u javnom prostoru, na koju se ova nadovezuje, umjetnik je izveo 2018. godine, kada je radom 1 : 1: granični zid rekreirao sjećanje na nekadašnju među podijeljenog grada, što su građani Rijeke vjerojatno zapamtili kao crvenu liniju iscrtanu na kolniku Mrtvog kanala. Rad “1 : 1: sinagoga” nastao je u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture.