Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Animafest

Novi hrvatski crtani film: Predstavljen animirani serijal "&Black&White"

foto: animafest
foto: animafest
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2018. u 19:28 2018-06-07T19:28:03+02:00

"Serijal se poigrava upravo s ljudskom šašavošću, koja se provlači u različitim geografskim i povijesnim razdobljima", dodala je producentica, napomenuvši kako je prvotno bio namijenjen djeci, no pokazalo se da je zanimljiv i odraslima.

ZAGREB - Nova hrvatska animirana serija "&Black&White", premijerno predstavljena u četvrtak u Medijateci Francuskog instituta u okviru Animafeta, priča je o simpatičnom liku koji na 'putovanju' svijetom i kroz povijest nerijetko upada u nevolje, no njome se nastoji i potaknuti razvoj vizualne percepcije kod gledatelja.

Autor projekta je istaknuti hrvatski animator Darko Bakliža, a serijal nastaje u produkciji Amulet studija.

Animatori su bili Manuel Šumberac, Paula Konjušić, Iva Božić, Antonija Veljačić, Rustem Leto, Anaid Mekić, Dženan Spahi i Filip Gašparović.

Glasove likovima su posudili mladi glumci, Davor Kovač i Lucija Barišić.

Producentica Tihana Šmitran kaže kako priča serijala prati jednog lika, Boa, kojemu baš ne polazi za rukom lako riješiti problem s kojim se suoči, a pritom se često nađe u šašavim situacijama.

"Serijal se poigrava upravo s ljudskom šašavošću, koja se provlači u različitim geografskim i povijesnim razdobljima", dodala je producentica, napomenuvši kako je prvotno bio namijenjen djeci, no pokazalo se da je zanimljiv i odraslima.

Bakliža kaže kako nije bilo lako udahnuti život likovima nastalima uz pomoć 'miša' na računalu, u zadanom roku od devedeset sekundi, te zahvaljuje cijelom timu koji je radio na serijalu, nekad i ne pitajući hoće li za to biti plaćeni.

"To je tim koji je u tišini radio dvije godine, nismo davali informacije na sva zvona jer nismo niti znali hoćemo li ga završiti. Sada ipak predstoji najveći dio posla", istaknuo je.

Želja je autora poigravanjem odnosima crne i bijele boje, u kojima crtić nastaje, potaknuti razvoj vizualne percepcije kod djece. Podjednako im je važno na području animiranog filma otvoriti prostor za specifična dizajnerska rješenja i izvorni humor.

Projektu je cilj, kroz kratke zaplete koji se odvijaju u realnom vremenu od 90 sekundi, na zabavan način i na jednom mjestu spojiti dvije boje, kreativnost, humor i edukaciju, poigravajući se s ljudskom percepcijom.

Stoga ga se planira plasirati na globalno tržište što će, očekuju autori, biti moguće jer je univerzalno razumljiv svim kulturama i generacijama.

Šmitran je najavila da im je plan krenuti s distribucijom u listopadu, u Cannesu, na jednom od najvećih događaja kada je riječ o industriji zabave za djecu, no s obzirom da je riječ o hrvatskom projektu odlučili su ga predstaviti najprije na Animafestu, a potom i na Danima hrvatskog filma, od 16. do 20. lipnja.

U međuvremenu će se predstaviti u Annecyju, na prestižnom MIFA sajmu, koji se održava od 12. od 15. lipnja.

Nakon što je završena prva sezona s trinaest epizoda, namijena za televizijsko prikazivanje i digitalne kanale, priprema se istoimena igrica i edukativna aplikacija za djecu, čiji se izlazak očekuje najesen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.