Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 3
Sutra: 28° 28° 3
19. lipnja 2019.
Ciklus predavanja

Nova sezona Kinoučionice: 'Elita je u usporedbi s marginalcima šljam'

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 10:35 2018-02-01T10:35:57+01:00

Na temelju rada s marginalcima Želimir Žilnik zaključuje da su oni kao ličnosti formiranije, zrelije i inteligentnije od elite, dok Vlasta Delimar ne priznaje marginalnost, smatrajući je to problem onih koji su je stavili u tu kategoriju

RIJEKA Nova sezona Kinoučionice u Art-kinu Croatia počela je na temu »Marginalne«. Ciklus predavanja otvorio je okrugli stol na kojem se razgovaralo o temi žena i marginalnosti. Sugovornici moderatorica Sanje Bojanić i Marije Katalinić bili su umjetnica i performerica Vlasta Delimar, videoumjetnica Branka Pavlović te filmski redatelj Želimir Žilnik. Tijekom razgovora propitivali su se odnosi i uvjeti koji dovode do pozicije marginaliziranih; dimenzije, vrste i načini percepcije i reprezentacije marginaliziranih te njihova vidljivost/čujnost.

Kako je uvodno kazala Sanja Bojanić, marginalnost je stvar perspektive i odnosa prema margini – na koju se može gledati iz žablje ili iz ptičje perspektive. Na početku diskusije Želimir Žilnik govorio je o tome kad se i zašto počeo zanimati za film. Krenuo je kao dokumentarist, a tada mu se nametnulo pitanje što će biti u fokusu njegovih filmova.

– Shvatio sam da bih volio snimati filmove o nekim ljudskim sudbinama, pojedincima i dijelovima društva koji nemaju mjesto u mainstreamu. I tako sam napravio film o ljudima koji žive na selu. O tome se govorilo u medijima, a seljaci koji su postali junaci mojega filma bili su mi i glavna podrška kad su u medijima tvrdili da sam neke stvari izmislio. Kad sam sredinom 1960-ih snimio film »Pioniri maleni, mi smo vojska prava...« o djeci beskućnicima, razvile su se polemike i čak sam bio uhapšen. Odlučio sam se baviti filmom, naročito dokumentarnim, jer je on vezan uz jednu vrstu autentičnosti. Kamera, naime, primijeti kada lažete – osvrnuo se Žilnik.

Stigmatizirana

Želimir Žilnik jedan je od najznačajnijih regionalnih filmskih redatelja svjetskih razmjera. Započevši karijeru 1960-ih filmovima »Nezaposleni ljudi« te »Rani radovi« (za koji je dobio nagradu Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu), Žilnik je jedan od najvažnijih predstavnika jugoslovenskog crnog vala.

Vlasta Delimar umjetnica je, performerica i jedna od značajnih ličnosti u području umjetničko-društvene scene u Hrvatskoj. Godine 1980. izvodi prvi samostalni performans. Delimar je objasnila da je kao formu umjetničkog izražavanja odabrala performans, jer je to za nju totalni poligon slobode i apsolut likovnog izraza.

– Privuklo me i to što se u performans mogu uključiti sve vrste umjetnosti. Od svog prvog performansa bila sam stigmatizirana, a samim time i marginalizirana. Što je marginalno ovisi o tome s koje pozicije gledamo na marginu. Meni ta pozicija nije smetala. U ono vrijeme bilo je malo umjetnica koje su se bavile performansom, pa sam u tom smislu bila privilegirana. Muške kolege su se prema meni odnosile s poštovanjem, tako da marginalnost nisam osjetila. S druge strane, u medijima su o meni ružno i loše pisale uglavnom žene. Mislim da nisu shvaćale o čemu govorim i da sam zapravo na njihovoj strani. Kad su me trebali primiti u članstvo HDLU-a, ženski dio komisije bio je protiv toga da me prime, jer sam prema njima »vrijeđala dostojanstvo žene« – kazala je Delimar.

Pravo na orgazam

Branka Pavlović, koja je sad prvi put bila u Rijeci, filmska je i televizijska urednica te videoumjetnica koja trenutno živi i radi na relaciji Berlin – Beograd. Od 2009. godine kodirektorica je i selektorica jednog od značajnijih regionalnih filmskih festivala Slobodna zona.

– Do teme marginalnosti došla sam preko filmske montaže. Radim i na edukaciji mladih, s kojima smo realizirali nekoliko sjajnih filmova. Jedan od njih problematizira sudbine seksualnih radnica u Beogradu. Sugovornice su mladom autoru otvorile dušu pred kamerom i kazale u nju svoju istinu. Radila sam i na nekoliko projekata o izbjeglicama u Berlinu – rekla je Pavlović.
Želimir Žilnik govorio je i o radu s naturščicima i o naslovu »Pirika na filmu«. Na temelju rada s marginalcima, zaključio je da su oni kao ličnosti formiranije, zrelije i inteligentnije od elite. Elita je u usporedbi s marginalcima šljam! – smatra Žilnik. Vlasta Delimar osvrnula se na svoj performans »Pravo na orgazam iznad 60-e«, kojim je željela skrenuti pozornost javnosti na prirodnost i važnost seksualnog života i u starijoj dobi.

Delimar bi na vrh svih prava stavila pravo na užitak, dok je orgazam za nju temelj egzistencije. Na kraju je zaključila da ne priznaje marginalnost i da je to problem onih koji su je stavili u tu kategoriju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Wolt stiže u Rijeku!
Dostava najbolje hrane

Wolt stiže u Rijeku!