Festival židovskog filma

Njegovanje ljepote različitosti: U Zagrebu do 14. travnja traje Festival tolerancije

Bojana Mrvoš Pavić

Kadar iz filma »Iznimka«

Kadar iz filma »Iznimka«

Festival tolerancije pokazuje da nismo svi isti, ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike



ZAGREB – Dvanaestu godinu zaredom otvoren je Festival tolerancije – JFF Zagreb, koji je od svog prvog dana, kad je osnovan pod nazivom Festival židovskog filma, događaj koji spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drugačijim stajalištima. Bogatim filmskim programom – koji je započeo projekcijom filma Davida Leveauxa »Iznimka« – zatim izložbama, koncertima i otvorenim dijalogom, ovaj festival progovara o rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji, homofobiji, migrantima, antisemitizmu i govoru mržnje – svuda u svijetu i, nažalost, još uvijek.


»Festival tolerancije pokazuje da nismo svi isti, ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot«, poručuje nam ovaj festival, za koji dvanaest godina filmove biraju dvostruki oskarovac Branko Lustig i Nataša Popović, direktorica Festivala. Do 14. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, a od ove godine i u Kinoteci, bit će prikazano 65 filmova i organizirat će se edukacijska jutra, dok je na ulice Zagreba postavljena izložba brazilske umjetnice Angélice Dass – njezin projekt »Humanae«, kao zbirka portretnih fotografija ljudi, koja otkriva istinsku ljepotu ljudskih boja. Cilj projekta je ukazati na različitost svakog pojedinca i ljepotu koju ta različitost nosi u sebi, nudi otklon od rasističkih stremljenja i podjela u suvremenom društvu te promovira ideje tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja.


Mlada španjolska umjetnica Silvia Grav predstavit će projekt »O holokaustu«, zbirku crno-bijelih fotografija, koje će od 10. do 20. travnja biti izložene u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Obje umjetnice predstavit će sebe i svoje radove predavanjem u kinu Europa, a Silvia Grav će pritom govoriti i o načinima samopromocije umjetnika preko interneta, s obzirom da je nju proslavio upravo Flickr, istaknuvši ju među 20 umjetnika ispod 20 godina koje je vrijedno pratiti.




Efraim Zuroff, poznat i kao »lovac na naciste«; Firas Fayyad, redatelj najboljeg dokumentarnog filma Sundance Film Festivala 2017., »Zadnji u Alepu«; Major Dodge, producent »Jadnika« i Nicolo Donato, redatelj filma »Preko mora« samo su neki od intrigantnih gostiju ovogodišnjeg JFF-a. Ulaz na sve projekcije i popratni program je, već tradicionalno, besplatan.