Doživljaj

Nadahnuto glazbeno putovanje Europom: Izveden prvi novogodišnji koncert u Zajcu

Kim Cuculić

Foto D. ŠOKČEVIĆ

Foto D. ŠOKČEVIĆ

Ove godine za koncerte vlada izniman interes, pa je i prvi koncert izveden pred prepunim gledalištem. Oduševljenu publiku, koja je bila uporna u aplaudiranju, Kamdzhalov i orkestar nagradili su s četiri dodatka



RIJEKA U HNK-u Ivana pl. Zajca održan je prvi od pet novogodišnjih koncerata, koji je publika ispratila na nogama, uz dugotrajni pljesak i ovacije. Tradicionalnim novogodišnjim koncertima, koji su još na programu danas i sutra, ravnao je riječkoj publici već dobro poznati maestro Yordan Kamdzhalov, koji je nadahnuto vodio orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca. Ove godine za koncerte vlada izniman interes, pa je i prvi koncert izveden pred prepunim gledalištem. Oduševljenu publiku, koja je bila uporna u aplaudiranju, Kamdzhalov i orkestar nagradili su s četiri dodatka.


Koncerti se odvijaju pod naslovom »Putujemo Europom«, pa je to bilo glazbeno putovanje raznim europskim zemljama – Češkom, Francuskom, Italijom, Rusijom, Rumunjskom, Španjolskom, Engleskom i Austrijom. Na početku je izvedena Smetanina »Vltava« iz ciklusa simfonijskih pjesama »Má vlast«, a u prvom dijelu koncerta na programu su bili i »Carmen suita br. 1« Georgesa Bizeta, Intermezzo iz opere »Cavalleria rusticana« Pietra Mascagnija te »Polovjecki plesovi« iz opere »Knez Igor« Alexandera Borodina. U pauzi je publika uživala uz čašu vina, a zatim se koncert nastavio »Rumunjskom rapsodijom br. 1« Georgea Enescua. Uslijedili su »Ples vatre« iz opere »El amor brujo« Manuela de Falle, »Pomp and Circumstance: Marš br. 1« Edwarda Elgara te brza polka »Éljen a magyar!« (»Živjeli Mađari!«) i valcer »Bečka krv« Johanna Straussa mlađeg.


Kao prvi dodatak izveden je nezaobilazni »Na lijepom plavom Dunavu«, zasigurno najpoznatiji valcer Johanna Straussa mlađeg. Nije izostao ni popularni »Radetzky-marš« Johanna Straussa starijeg, a na bis su izvedeni i dijelovi iz »Carmen« i Elgarova »Marša«. S oko tri tisuće prodanih ulaznica, oboren je rekord posjećenosti ovog popularnog prigodnog koncerta. Kako ističu u riječkom HNK-u, izvedbe ovogodišnjih novogodišnjih koncerata »Putujemo Europom« nadmašile su rekord ostvaren prošle godine s dvije i pol tisuće posjetitelja. A prošlogodišnji je rekordni rezultat, jednako kao i ovogodišnji koji ga je nadmašio, ostvaren pod dirigentskom palicom karizmatičnog Yordana Kamdzhalova, šefa dirigenta orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.