Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Margareta Ferek Petrić

Muzički biennale Zagreb dobio novu umjetničku voditeljicu

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 9:23 2019-01-18T09:23:44+01:00

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja (HDS) izabrala je Margaretu Ferek Petrić za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb (MBZ), čiji se mandat odnosti na biennalska izdanja 2021. i 2023. godine, priopćeno je u četvrtak iz HDS-a.

HDS je raspisao natječaj za umjetničkog voditelja MBZ-a nakon što je ravnatelj Krešimir Seletković podnio ostavku, a na natječaj se prijavilo pet kandidata s prijedlozima programa.

»Na sjednici održanoj u srijedu, zaključeno je da je prijedlog Margarete Ferek Petrić najpotpuniji i najkvalitetniji, temeljem čega je odabrana za voditeljicu«, ističu iz HDS-a.

Mandat Ferek Petrić odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023., i tako će imati priliku definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov 60-godišnji jubilej.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. godine u Zagrebu, obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Peter Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbi za kazalište i za jazz orkestre. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta.

Surađivala je, izmedu ostalog, s Muzičkim biennalom Zagreb, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG i drugima.

Glazba joj je objavljena na diskografskim izdanjima Decca Recordsa i Croatiae Records.

Glazbene ideje Margarete Ferek Petrić odlikuju se različitim aspektima: ironičnim tretiranjem glazbenih estetika iz prošlosti, igrom novih eksperimentalnih instrumentalnih tehnika, živim ritmičkim kretnjama i balkanskim melosom, metaforičkim fragmentiranjem drugih umjetničkih oblika kroz zvuk sa ciljem postizanja auditivne raznolikosti, te mentalne slobode i poruke humanizma kroz glazbu, ističu iz HDS-a.

Muzički biennale Zagreb jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu. Utemeljio ga je 1961. godine Milko Kelemen, a nakon njega vodili su ga skladatelji Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.