Očekuju rekordne cijene

Munch i Cezanne zvijezde proljetnih dražbi u New Yorku

Hina

Stoheby's će na prodaju ponuditi 11 djela, a na dražbi u Christiesu bit će ponuđene 32 slike i skulpture od kojih nekoliko prelazi cijenu od 10 milijuna dolara



Verzija Munchova “Krika” i Cezanneova studija “Kartaša” bit će zvijezde proljetnih dražbi djela moderne umjetnosti i impresionista u New Yorku gdje bi mogle postići rekordne cijene.


“Krik” (1895.) norveškoga slikara Edvarda Muncha prodavat će se na dražbi u Sotheby’su 2. svibnja. Riječ je o jednoj od četiri postojeće verzije toga djela planetarne popularnosti, koje je s godinama postalo simbolom univerzalnoga očaja. To je jedina verzija “Krika” u privatnom vlasništvu, ostale tri pripadaju norveškim muzejima, a dvije od njih su ukradene 1994. i 2004., ali su pronađene i ponovno izložene.


Pastel na kartonu, uokviren u svijetli drveni okvir na kojemu je crvenim slovima ispisana pjesma koja ga je nadahnula, mogao bi postići cijenu od najmanje 80 milijuna dolara. Iako neki stručnjaci tvrde da bi taj iznos mogao biti daleko premašen, drugi u to sumnjaju. No, samo je devet djela, slika i skulptura, od čega tri Picassa i po jedan Giacometti, Klimt, Bacon, Van Gogh i Monet postiglo cijenu višu od 80 milijuna dolara.




Osim Muncha, Stoheby’s će na prodaju ponuditi 11 djela, među kojima nekoliko Picassa i jedan Miro.


Dan prije, 1. svibnja na dražbi u Christiesu bit će ponuđene 32 slike i skulpture od kojih nekoliko prelazi cijenu od 10 milijuna dolara. “Zvijezda” dražbe bit će studija Paula Cezannea za sliku “Kartaši” koja postoji u pet verzija. Studija je procijenjena na 15 do 20 milijuna dolara.


Na istoj će dražbi, uz ostalo, biti ponuđeno šest Picassa, jedno Matisseovo platno te jedna Giacomettijeva skulptura.