Francuski impresionist

Monetovi »Stogovi sijena« prodani za rekordni iznos za jedan impresionistički rad

Hina



Jedna od nekoliko slika proslavljene serije Claudea Moneta »Stogovi sijena« prodana je za 110.7 milijuna dolara na dražbi u new Yorku, srušivši raniji rekord za najviše plaćen impresionistički rad, priopćila je u utorak dražbovna kuća Sotheby’s.


Ulje na platnu naslovljeno »Meules« i dovršeno 1890. je prvi impresionistički rad koji je donio više od 100 milijuna dolara na dražbi, priopćila je dražbovna kuća Sotheby’s koja je vodila dražbu.


Postignuta cijena je isto tako rekordna za neki rad Moneta, koji je utemeljio francuski impresionizam i umro 1936. u 86 godini.




Sedam ponuditelja borilo se osam minuta za »Meules« prije nego je dosegnuta konačna cijena, rekla je dražbovna kuća koja nije objavila ime kupca.


»Meules« je jedna od 25 slika u seriji koje predstavljaju stogove požnjevene pšenice koje je pripadalo Monetovou susjedu u Givernyju u Francuskoj.


Sotheby’s je rekao da su sliku kupili bogati pripadnici višeg društva iz Chicagoa izravno od Monetovog prodavača slika 1890-tih i ostala je u obitelji sve dok je nisu kupili na dražbi 1986. sadašnji prodavači za 2.53 milijuna dolara.


Prodaja 55 impresionističkih slika i djela moderne umjetnosti donijela je ukupno malo ispod 350 milijuna dolara, a sljedeći po visini cijene rad je bila slika Pabla Picassoa koja je otišla za 20.7 milijuna dolara.