Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Park skulptura Dubrova

Mediteranski kiparski simpozij u Labinu: Predstavljena "Kula pogleda" Božice Dee Matasić

Božica Dea Matasić, Branka Arh, Josip Diminić i Tulio Demetlika
Božica Dea Matasić, Branka Arh, Josip Diminić i Tulio Demetlika
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2016. u 17:02 2016-08-08T17:02:20+02:00

Impresivna skulptura zagrebačke kiparice Božice Dee Matasić visoka je tri metra i teška 18 tona, a sastavljena je od raspolovljenih slojeva kružno rezanih ploča promjera 1,7 metara koje se slažu jedna na drugu

LABIN - Nakon četverogodišnje stanke, u Parku skulptura Dubrova nedaleko od Labina svečano je inaugurirana skulptura »Kula pogleda« zagrebačke kiparice Božice Dee Matasić, i na taj je način obilježeno 40. izdanje Mediteranskog kiparskog simpozija. Otvorenju su, osim autorice, prisustvovali kolege umjetnici, povjesničari umjetnosti, predstavnici lokalnih samouprava i zainteresirani građani.

– U sklopu ove manifestacije u Parku su u proteklih 45 godina nastale 94 skulpture priznatih hrvatskih i svjetskih umjetnika, od Raula Goldonija i Dušana Džamonje do Marije Ujević i Joosta Barbiersa, pa me izuzetno veseli ovaj rad kojim nastavljamo tradiciju nakon četiri godine stanke – rekao je na svečanosti Zoran Rajković, predsjednik Udruge MKS-a.

Ova impresivna skulptura visine tri metra i težine 18 tona, sastavljena je od raspolovljenih slojeva kružno rezanih ploča promjera 1,7 metara koje se slažu jedna na drugu. Same ploče imaju procjepe od deset centimetara na jednom i dvadeset na drugom kraju skulpture, koji pružaju mogućnost usmjerenog pogleda.

– Autorica je htjela kamenu, kao tradicionalnom kiparskom materijalu, pristupiti na netipičan način i u rad unijeti komponentu gradnje istarskih kažuna. Prozračnost i ritam otvora te pomaci nastali razdvajanjem ploča daju mogućnost višestrukih vizura i brojnih tumačenja samog koncepta – rekla je tom prigodom likovna kritičarka iz Rijeke Branka Arh.

Autorica je u Labinu zajedno s klesarom i stručnim savjetnikom kiparom Flavijanom Škopcem, oblikovala kamen u zacrtanu formu skulpture. Sama izvedba trajala je dvadesetak dana. Budući da je Park skulptura Dubrova otvoren za posjete, bila je to i prigoda posjetiteljima namjernicima i javnosti za susret s autoricom i svjedočanstvo nastajanja skulpture u svim njezinim fazama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.