Ivo Matulić predložen za v.d. ravnatelja

MMSU: Kustosi probleme delegirali psihologu

Nela Valerjev Ogurlić

U ustanovi opterećenoj problemima nitko od kustosa ne želi se latiti dužnosti v. d. ravnatelja nakon što otiđe sadašnja ravnateljica Jerica Ziherl



RIJEKA Upravno vijeće riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na jučerašnjoj je sjednici utvrdilo prijedlog za izbor v.d ravnatelja ustanove o kojem će u konačnici odlučiti Gradsko vijeće. Prema riječima predsjednice Upravnog vijeća Maje Franković, njihov je prijedlog da to bude Ivo Matulić, koji bi na tu dužnost trebao doći nakon odlaska sadašnje ravnateljice Jerice Ziherl, koja je zatražila razriješenje i najavila otkaz s 30. prosincem ove godine.


Ivo Matulić u Muzeju radi od lipnja 2007. godine kao voditelj-koordinator programske djelatnosti, u okviru čega vodi i odnose s javnošću. Po struci je psiholog, a javnost ga poznaje kao PR-a Muzeja i utoliko bi njegov izbor na mjesto v. d. ravnatelja bio veliko iznenađenje.


Očekivano bi bilo da na to mjesto dođe netko od kustosa, ali se u ustanovi opterećenoj brojnim problemima očito nitko ne želi latiti te dužnosti. Prema riječima Maje Franković, prvi prijedlog Upravnog vijeća bio je da se za v.d. ravnatelja izabere dokumentaristica Diana Zrilić koja je i zamjenica ravnateljice te članica Upravnog vijeća, ali je ona to odbila iz osobnih razloga. Drugi prijedlog bila je Plamena Šarlija iz gradskog Odjela za kulturu u kojem radi kao viša stručna suradnica za muzejsko-galerijsku djelatnost. Međutim, ni ona to nije prihvatila, a i nitko drugi iz ustanove ne želi biti v. d. ravnatelj.




Tako se na kraju iskristalizirao prijedlog da v. d. ravnatelja bude predložen Ivo Matulić koji je to prihvatio. Ako bude potvrđen, Ivo Matulić na toj dužnosti može ostati godinu dana, ali u roku 30 dana od imenovanja Muzej je dužan raspisati natječaj za novog ravnatelja.


Matulić nakon jučerašnje sjednice Upravnog vijeća nije imao komentara, a prvi komentari u javnosti kažu da je prijedlog pun pogodak, jer djelatnicima Muzeja, s obzirom na stanje u ustanovi, upravo i treba – psiholog.