EPK

Lungomare Art: U Lovranskoj Dragi nastaje novo mjesto za odmor, druženja i učenje

Portal Novilist.hr

Foto EPK

Foto EPK



Polaganjem kamene obloge i izgradnjom kamene kupole preko drvene oplate, nastavljeni su radovi na umjetničkom paviljonu Davora Sanvincentija, koji u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture u Lovranskoj Dragi postavlja trajnu umjetničku instalaciju, koja nosi naziv Puli Mȁlina.


Sanvincenti ju gradi na temeljima nekadašnjeg mlina, uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak kako bi stvorio prostor koji postaje novo mjesto susreta, bazirajući se na specifičnostima ovog kraja. 


Lovranska Draga zbog svoje je pozicije oduvijek bila sjecište raznih puteva koji su vodili od morske obale do vrha planine Učka, a čovjek i priroda na ovim su prostorima posebno povezani.




Jedan od ključnih razloga naseljavanja Lovranske Drage u prošlosti bila je voda, njezino obilje i kvaliteta te je upravo tema vode i njenog utjecaja na razvoj lokacije inspirirala autorovu viziju realizacije umjetničkog paviljona koji će ujedno služiti i kao mjesto odmorišta, druženja, edukacije i skloništa.


Sanvincenti paviljon izrađuje od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena, a osmislio ga je u suradnji s projektanticom Ivom Peručić. Glavni izvođač radova u realizaciji umjetničke instalacije je KAPITEL d.o.o., a glavni partner Općina Lovran. Otvorenje instalacije planirano je za 24. travnja ove godine, u sklopu Dana Općine Lovran.


Podsjetimo, Lovranska Draga jedno je od 9 mjesta Primorsko-goranske županije, na obali i otocima, u kojima će tijekom 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, biti postavljeno 10 trajnih umjetničkih radova.


Temeljeni na pričama važnima za pojedine lokalne zajednice, spomenici za budućnost postavljaju se i u Brseču, Voloskom, na Riječkoj ribarnici, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku te u Malom Lošinju.


Kustos programa Lungomare Art, Čeh Michal Koleček, tu je zadaću povjerio renomiranim umjetnicima i arhitektima: Sofie Thorsen, Davoru Sanvincentiju, Jiříju Kovandi, Niki Laginja, Pavelu Mrkusu, Igoru Eškinji i studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, kolektivu Numen/For Use, Harumi Yukutake, Smiljanu Radiću i Marceli Correa te Liamu Gillicku.