Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Nagrada za 2018.

Likovno priznanje: Ana Kuzmanić dobitnica nagrade "Radoslav Putar"

Likovno priznanje: Ana Kuzmanić dobitnica nagrade "Radoslav Putar"
Likovno priznanje: Ana Kuzmanić dobitnica nagrade "Radoslav Putar"
Autor:
Objavljeno: 9. lipanj 2018. u 10:02 2018-06-09T10:02:35+02:00

RIJEKA Dobitnica likovne nagrade »Radoslav Putar« za 2018. godinu je Ana Kuzmanić. Žiri u sastavu Matej Knežević, Irena Borić, Tadej Pogačar, Valentina Radoš i Klaudio Štefančić o dobitnici nagrade je odlučio, kako je navedeno u obrazloženju, zbog iskazanog minucioznog senzibiliteta koji govori o društvenim problemima. Nagradu je dobila za dva svoja rada: »Promjene s klupe«, koji se sastoji od 19 izjava ugraviranih u pločice i postavljenih na klupe u parku zagrebačke četvrti Voltino, kao isječaka razgovora sa stanovnicima tog naselja, te za rad »Glasnije! Govori glasnije!«, dramske audiominijature nastale tijekom radionica u domu za starije i nemoćne osobe, u kojima su sudjelovala djeca i osobe starije životne dobi.

Uz Anu Kuzmanić, finalisti ovogodišnjeg natjecanja bili su Gildo Bavčević, Davor Konjikušić i Kristina Marić. Kuzmanić je rođena 1980. godine, a diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. je magistrirala na The Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu. Izlaže od 2006. godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica je i članica međunarodnog kolektiva Eastern Surf. Radi kao docentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrada »Radoslav Putar« dodijeljena je 17. put, a posljednje tri godine se dodjeljuje u Rijeci. Pobjednica dobiva dvomjesečni boravak u New Yorku u prestižnom Residency Unlimited, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost i mjesto u žiriju Nagrade »Radoslav Putar« 2019. godine. Nagrada se dodjeljuje mladim hrvatskim likovnim umjetnicima do 40. godina starosti. Utemeljio ju je 2002. godine Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba sa svojim partnerima. Ove godine je »Radoslav Putar« dodijeljen u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.