"Uključi se"

Kreće drugi krug akcije: Rijeka 2020 traži uključivanje što većeg broja građana

Davor Mandić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Akcija »Uključi se!« podrazumijeva projekte u sklopu Civilnih inicijativa, Zelenog vala, Vijeća građana te volonterski rad, za što je izdvojeno 300.000 kuna. Letak o inicijativama građani će dobiti uz račune na svojim adresama



RIJEKA Uključivanje građana koji nisu nužno kulturni profesionalci ili umjetnici u projekt Europske prijestolnice kulture najveći je izazov bilo kojega grada koji je ponio tu titulu. Nije drugačije ni u Rijeci, pa stoga ne čudi drugi krug akcije »Uključi se!«, koja je u prvom krugu aktivirala nešto građanskih resursa Rijeke. Drugi krug najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u RiHubu direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, voditelj sudioničkih programa i RiHuba Bernard Koludorivć te riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar.


Akcija »Uključi se!« podrazumijeva projekte u sklopu Civilnih inicijativa, Zelenog vala, Vijeća građana te volonterski rad. Civilne inicijative uključuju projekte koji unapređuju lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama. Zeleni val bi trebao ekološki oplemeniti grad. Za oba ova segmenta izdvojit će se po 150.000 kuna, a po projektu će biti moguće dobiti od 10.000 do 30.000 kuna. Nove projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala građani mogu prijaviti do 19. lipnja 2019. godine.


Oni koji bi se, pak, željeli okušati u izborničkim ulogama, mogu se prijaviti u Vijeće građana, i to do 6. lipnja 2019. Ovo Vijeće će odabrati koji će projekti Civilnih inicijativa i Zelenog dobiti zeleno svjetlo.




Volonterski rad će za EPK biti također jako važan, pa su pozvani svi oni koji kroz volontiranje žele sudjelovati u projektu EPK-a da se prijave na trajnu prijavnicu.


Uz želju da ove akcije uključivanja građana prođu što zamjetnije, epekaovci su se dosjetili da letak koji ih prezentira građani dobiju uz račune na svojim adresama. Osim toga, sve informacije o inicijativama mogu se dobiti na mrežnim stranicama www.rijeka2020.eu, putem mail adrese [email protected], na telefon 091-612-6314, kao i u RiHubu radnim danom između 12 i 13, odnosno 16 i 17 sati.


Valja podsjetiti da je u prvom krugu akcije »Uključi se!« na programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala stiglo ukupno 80 prijava. Izabrano je 11 projekta u sklopu Civilnih inicijativa i 11 projekata u sklopu Zelenog vala, koji se realiziraju tijekom ove godine, a izabralo ih je također Vijeće građana, oformljeno u sklopu projekta.