Velika glumica

Kraljica crvenog tepiha: Nicole Kidman u Cannesu ima tri filma i TV seriju

Dragan Rubeša

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Nakon »Ubojstva svetog jelena« i »Kako pričati s curama na tulumima«, Kidman u konkurenciji ima i film »Prevarene« u režiji Sofije Coppole, a nastupa i u drugoj sezoni TV-serije »Povrh jezera«



CANNES Na crvenom tepihu sveprisutna Nicole Kidman u Cannesu ima čak tri filma u različitim programima te jednu TV-seriju. Nakon »Ubojstva svetog jelena« i »Kako pričati s curama na tulumima« u konkurenciju se vraća filmom »The Beguiled« (Prevarene) u režiji Sofije Coppole, remakeom istoimenog komada Dona Siegela snimljenog 1971. godine. Ranjenog Jenkija Clinta Eastwooda iz originalne Siegelove verzije sada zamjenjuje Colin Farrell. A ravnateljicu ženskog internata koja ga njeguje i skriva, sada portretira Kidman (u orginalnoj verziji bila je to Geraldine Page).


Žestoki nastavak


Njegova prisutnost koja se u početku doima poput smirene idile u tom izoliranom raju, generirat će neizbježne seksualne tenzije, rivalitete i ljubomore, nakon što ga učiteljica koja se u njega zaljubljuje (Kirsten Dunst) ugleda u vrućem zagrljaju s njenom nestašnom učenicom (Elle Fanning). Tragedija je neizbježna. Sve to Coppola podastire s dostatnom dozom ironije, južnjačke gotike, elegancije i prigušenih erotskih sfumatura.


U drugoj sezoni izvrsne serije »Top of the Lake« (Povrh jezera), podnaslovljene kao »China Girl«, iza koje stoje Jane Campion i Ariel Kleiman, izvrsna Kidman glumi feminističku lezbijku, čiji lik donekle priziva duhove Holly »G. J.« Hunter iz prve sezone te iste serije koju smo već vidjeli na HTV-u. Njena kći studentica živi s ocem i u vezi je s dijaboličnim profesorom Pussom (nadimak je dobio zbog svog omiljenog mačka) koji honorarno daje lekcije kineskim i tajlandskim prostitutkama iz bordela, a svode se tek na usavršavanje par korisnih fraza u stilu »Your cock iz big«.




U uvodu prve epizode ugledat ćemo njihovu mamu-san kako uz pomoć sirovog muškarca baca u more kufer, koji će doplutati do surferske plaze. U njemu je otkriveno tijelo jedne od njenih »radnica« u čijoj je utrobi autopsijom pronađen fetus. Istragu preuzimaju dobro znana detektivka Robin (Elisabeth Moss) i njena pomoćnica Miranda sa stasom košarkašice. Priča se sada prebacuje u Australiju, dok je Novi Zeland prisutan tek u flešbeku koji pokazuje kako je Robin zapalila vjenčanicu nakon što joj je nesuđeni muž Jonno završio iza rešetaka.


Tako završava prva sezona. No ova druga puno je žešća i perverznija pa će se HTV urednici naći na čudu s tajmingom njena prikazivanja, ako uopće bude prikazana s obzirom da su im trenutni prioriteti serije o hrvatskoj baštini i Bleiburgu.


U kokurenciji je prikazan još jedan biopic o slavnom francuskom kiparu, film »Rodin«, iza kojeg stoji inače respektabilni Jacques Doillon, iako se sada baš i nije proslavio, snimivši konvencionalni komad fokusiran na kiparev rad na manjim figurama za »Vrata pakla« inspirirana Danteom, te turbulentnom vezom s Camille Claudel. Ono po čemu ćemo pamtiti film je scena u kojoj je Rodin (Vincent Lindon) sablaznio autoritete skulpturom golog pretilog Balzaca za koju mu je model bila jedna trudnica, nakon čega mu je morao staviti ogrtač.


Ultimativni hit


Zato su se istinski dragulji krili u paralelnim selekcijama. Nakon kultne »Tangerine«, najnoviji film Seana Bakera »Florida Project«, prikazan u sklopu »Quinzainea«, prometnuo se u ultimativni canneski hit. Autor je ambijentirao priču u motel nazvan »Magic Castle«, lociran na periferiji Orlanda, tek par koraka od Disney Worlda, iza čije su vrišteće ljubičasto-purpurne fasade utočište pronašli socijalni slučajevi i financijskom krizom pogođene obitelji u vječnoj borbi za preživljavanje. Među njima je i prostitutka čija pojava postaje hetero varijanta Sin-Dee iz »Tangerine«, dok pokušava namaknuti dodatnu zaradu prodajom lažnih parfema.


Priča se razlaže iz vizure njene hiperaktivne i vrišteće šestogodišnje kćeri Mooney i njenog prijatelja, koji stalno upadaju u nevolje, iako ih prati budno oko motelskog vlasnika dobrog srca (Willem Dafoe). Kako bi to rekli Kool & the Gang u uvodnom songu – »Celebrate good times, come on!«. Nakon iPhonea kojim je snimio prethodni film, Baker odabire neodoljivi 35mm, odbijajući robovati amerindie kodeksim