Riječan postao djelovanjem

Komemoracija za Darka Gašparovića u Gradu Rijeci: ‘Zadužio je kulturu i ušao u povijest’

Svjetlana Hribar

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Darko Gašparović bio je plodan pisac, autor znanstvenih radova i teatroloških eseja, bio je voljen i poštovan sveučilišni profesor,  bio je dramaturg, dramski pisac, ali i umjetnički voditelj Hrvatske drame, producent i kao kruna – intendant! – zaključio je Marin Blažević



RIJEKA Pred prepunim auditorijem Vijećnice grada Rijeke, jučer je održan komemorativni skup povodom smrti dr. Darka Gašparovića. U knjigu žalosti već od ranijih sati u danu upisivali su se prijatelji poštovatelji dr. Gašparovića, izražavajući tako duboko poštovanje njegovoj osobi i djelu.


Komemoracija je započela minutom šutnje i riječima gradonačelnika Vojka Obersnela koji je između ostalog istaknuo kako je prerani odlazak Darka Gašparovića nenadoknadiv gubitak za grad Rijeku.


Život s teatrom


– Svojim radom na mnogim poljima kulture, Darko Gašparović dao je izniman doprinos kao pisac, dramaturg, kazališni kritičar, umjetnički ravnatelj, intendant i pedagog, a najveći broj građana pamtit će ga po srdačnosti i toplini njegove riječi koju je uvijek bio spreman uputiti kreativnim stvaraocima u kulturi našeg grada.




Prednjačio je u istraživanju i isticanju identiteta grada Rijeke – nije bio Riječanin rođenjem, ali jest svojim djelovanjem – stoga je u dva navrata bio i dobitnik Nagrade grada Rijeke, najprije godišnje, a 2015. i Nagrade za životno djelo. Živio je kazalište u cjelini, bio je posebno povezan s riječkim teatrom, pa će ostati zapamćen kao čovjek do čijeg je mišljenja svima bilo stalo, rekao je gradonačelnik Obersnel, zaključujući svoje izlaganje zahvalnošću što smo s Darkom Gašparovićem dijelili ovaj riječki prostor i vrijeme.


Opraštajući se od »čovjeka neizmjerno bogatog intelektualnog kapaciteta«, Erik Fabijanić je – kao predsjednik Skupštine Županije Primorsko-goranske – rekao da je Darko Gašparović obilježio ne samo jedno razdoblje riječkog kazališta, već cjelokupnu kulturu grada Rijeke.


– Bio je čovjek velike energije, od tuda njegova tako bogata i razgranata djelatnost, koliko kazališna toliko i akademska. Hvala mu za sve što je učinio za riječku kulturu i akademsku zajednicu, rekao je Fabijanić.


U ime riječkog Sveučilišta od svog profesora oprostila se dekanica Filozofskog fakulteta dr. Ines Srdoč Konestra, naglašavajući erudiciju široke obzore djelovanja Darka Gašparovića, koji je na svakom sveučilištu gdje je predavao dao osobni pečat.


– Nedostajat će nam njegova osobnost i veličina duha – zaključila je dr. Srdoč Konestra.Dr. Petar Strčić oprostio se od suradnika i prijatelja u ime najviše hrvatske znanstvene ustanove HAZU.– Bio je velikan hrvatske teatrološke i znanstvene misli i prakse, pa time i sasvim logično član suradnik Razreda za književnost HAZU-a. Osim kazalištu i nastavi, bio je posvećen povijesti našeg kraja nerijetko dolazeći u Zavode HAZU-a u Rijeci i Puli, istražujući materijale koje je dalje znanstveno obrađivao u svojim radovima, ali i ukupnom humanističkom djelovanju, rekao je dr. Strčić.

– S teatrom je živio, dijelio radosti i tuge, rekla je teatrologinja i sveučilišna profesorica dr. Adriana Car Mihec u ime Hrvatskog društva teatrologa i dramskih pisaca, čiji je Darko Gašparović bio jedan od najistaknutijih članova


– Zauvijek ćemo pamtiti plemenitog gospodina uglađenih manira i njegova predavanja, strastveni žar i gotovo glumačku dikciju, ali i emocionalni angažman, kojim se iscrpljivao do posljednjih dana života. Hvala mu i vječna slava! – rekla je dr. Srdoč Konestra.


Riječke teme


U ime riječkog ogranka Matice hrvatske i Društva hrvatskog zmaja, čiji je bio član dr. Darko Gašparović, govorio je Goran Crnković, napomenuvši da je Gašparović bio jedan od stupova riječke kulture na razmeđi stoljeća, poistovjećen s gradom na Rječini.– Sve njegove teme, osim Krleže, bile su riječke, iznimno radišan za sobom je ostavio golem opus. Matici hrvatskoj priključio se nakon donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika – ove godine slavimo 50. obljetnicu Deklaracije, na žalost bez dr. Darka Gašparovića…

O neizbrisivom tragu koji je iza sebe ostavio Darko Gašparović kao član Društva hrvatskih književnika, posebno riječkog ogranka, govorila je Silvija Benković, istaknuvši ne samo Gašparovićev doprinos pisanim prilozima i knjigama, već i uredničko djelo koje je dalo dignitet časopisima koje je uređivao u Rijeci i Zagrebu.


– Svaki dan života koristio je za stvaranje, ali ga također ispunio radošću, smijehom i lijepom riječju koju je imao za svakog – rekla je Silvija Benković.


Velika osobnost


Komemorativni skup, u ime svih ansambala, zaključio je dr. Marin Blažević, intendant riječkog kazališta, koji je rekao kako uopće ne čudi što je Darko Gašparović bio tako plodan pisac, autor znanstvenih radova i teatroloških eseja; niti što je bio voljen i poštovan sveučilišni profesor; što je bio dramaturg, dramski pisac, ali i umjetnički voditelj Hrvatske drame, producent i kao kruna – intendant!


– Čudi što je sve to bilo vrlo uspješno objedinjeno u jednoj jedinoj osobnosti, čovjeku koji je bio sretna pojava riječkog HNK-a u njegovoj povijesti. Nas dvojica možda nismo uvijek bila na istim stranama, nismo jednako mislili kazalište, ali nikada nismo bili protiv kazališta u njegovoj sveobuhvatnosti, rekao je intendant Blažević.


Riječima glumca Dražena Mikulića – »Darko Gašparović bio je dobar čovjek – nek’ mu je laka zemlja i vječni pokoj!« – i dugim dugim aplauzom, završena je komemoracija čovjeku koji je zadužio riječku kulturu i svojim djelom ušao u povijest grada.