GLOBALNO SELO

Klikom protiv kulturne izolacije – internet u službi održavanja duhovnog života

Davor Mandić

Jedna od zanimljivijih/korisnijih inicijativa za upućivanje na kulturno-umjetnički sadržaj »međumrežja« ona je kulturne redakcije Radio studenta »Umjetnost dolazi vama«



RIJEKA – Nikada u povijesti nije bilo lakše biti u karanteni, samoizolaciji ili u vremenu restrikcije fizičkih socijalnih kontakata.


Ovu tvrdnju, dakako, valja kontekstualizirati. Najlakše će biti privilegiranom bijelcu/bijelkinji u nekoj od zapadnih demokracija, no ovdje sasvim pristojno ulazi i bilo koji život bez ograničavanja sloboda (osim slobode kretanja iz razumljivih razloga), život u određenoj materijalnoj blagodati, koja isključuje glad, i, konačno, život u digitalnom, umreženom svijetu. Zdravlje ne spominjemo, jer ono je i tako osnovni preduvjet za sve ostalo.


Opipljiva virtuala


Za ovu priču bit će nam važan onaj mrežno-digitalni svijet, pri čemu ćemo pretpostavljati da su ostvareni ostali preduvjeti za život, jer dosad ipak, koliko god taj svijet bio bogat, raznovrstan i nepregledan, ne uspijeva nahraniti gladno ili izliječiti bolesno tijelo.




Ali zato sasvim uspješno može hraniti i liječiti dušu, duh, ono što nas čini ljudima, a nije samo gomila stanica u konstantnoj produkciji energije.


Nikada, dakle, u povijesti nije bilo lakše iz kakve-takve udobnosti svojih domova promatrati svjetove izvan njih, no jedan od preduvjeta, osim nabrojanih, jest i dobra internetska veza. Internetski poslužitelji u ovakvim razdobljima krize postaju jedni od ključnih igrača održavanja našeg duhovnog života, uz kućne biblioteke i druge »analogne« riznice duhovnog sadržaja.


Život u doba korone bit će tako više nego inače život u doba ovisnosti o svim tim riznicama, jer ako smo se do prije koji dan duhovno hranili odlascima u kino, kazalište, na koncerte, izložbe ili na književne večeri, sada, kada toga više nema ili ima u krajnje reduciranim oblicima, ne preostaje nam drugo nego – virtuala.


A virtuala, itekako opipljiva, nudi čuda; ne zna čovjek ni odakle bi počeo. Hoćete virtualnu turu najjačim svjetskim muzejima? Nekoliko ste klikova »mišem« od nje udaljeni. Hoćete selekciju suvremenog/klasičnog dokumentarnog/igranog, stranog/našeg filma? Nekoliko klikova mišem. Hoćete elektroničke knjige? Pogađate, nekoliko klikova mišem. I tako dalje…


Od kad Hrvatska polako ulazi u više faze borbe protiv epidemije koronavirusa, a što znači sve ozbiljnije ograničavanje kretanja i kontakata, postaju vidljivije i razne inicijative za diseminaciju kulturno-umjetničkog sadržaja.


Pa je tako jedna od zanimljivijih/korisnijih ona kulturne redakcije Radio studenta, koja zorno prikazuje da će uvijek biti mladih kojima valja ostaviti ovaj svijet. Inicijativa je nazvana »Umjetnost dolazi vama« i kreirana je 15. ožujka kao otvorena grupa na Facebooku.


U tekstu opisa grupe kaže se da je u njoj dopušteno dijeliti sve što se tiče kulture: virtualne šetnje po galerijama, muzejima, radiodrame, snimke predstava, live streamove predstava, online knjige, audioknjige, platforme za gledanje filmova, emisije, podcaste, razgovore s umjetnicima…


– Sve čega se sjetimo i što pronađemo ili što pronađe nas (čudni su putevi kulturni). U grupi su teme objava »Filmsko«, »Kazališno«, »Književno« i »Likovno«, čisto da se lakše svi snađemo u pretraživanju onoga što nas zanima, a također postoji i tema »Informativno«, u slučaju da želite podijeliti kakvu informaciju ili pitanje s nama.


Također se i slobodno mogu podijeliti događaji koji će se zbivati, uz, naravno, svijest o brizi te preporukama nadležnih – kaže se u uvodnom tekstu i pažljivo dodaje da će kulturni admini odobravati objave zbog lakše preglednosti, da ne bi dolazilo do ponavljanja objava i do povrede autorskih prava.


Domaći i strani sadržaji


Od dana kreiranja grupe do trenutka pisanja ovog teksta grupa je skupila gotovo 8.000 članova, koji su podijelili nebrojeno poveznica prema najrazličitijim sadržajima, domaćim i stranim.


Pa tako, ako imamo najmlađih kod kuće, kojima izolacija također teško pada, možemo kliknuti na link prema inicijativi Kulturno-sportskog Kul Pong kluba i Dizajnerice, koji posljednje tri godine rade na virtualizaciji dječjih slikovnica koje pričaju i ilustriraju djeca. Na stranicama issu.com/kulpongklub sedam je slikovnica koje se mogu čitati/gledati offline i online.


Ekipa s Radio studenta nije samo diseminator tuđeg sadržaja, nego i proizvođač vlastitog, pa je tako u live streamu projicirano otvorenje izložbe Zvjezdane Jembrih »Krpe, kolci i spirale« u galeriji Greta.


Snimka koja se, dakako, može ponovo pogledati, na početku je simpatično okrenuta naopako, odnosno uzdužno umjesto vodoravno, ali i tako živimo u naopakom vremenu pa je to i više nego prigodno.


I iako je i u videu jasno istaknuto da ovakva konzumacija umjetnosti ne može zamijeniti stvarni odlazak na izložbu, svatko s internetom može prisustvovati neslužbenom otvorenju izložbe, odnosno razgovoru s umjetnicom o njenoj izložbi te vidjeti njene radove.


Riječki primjeri


U lokalnoj, riječkoj sferi, HKD na Sušaku podijelio je video u kojem voditeljica Galerije »Kortil« Jolanda Todorović provodi zainteresirane kroz izložbu »Vertigo« Martine Ištvan i Leopolda Rupnika.


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka nudi, pak, otvorenje izložbe naših novolistovskih kolega Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić »Tragom hrvatske baštine« 12. ožujka.


U startu je otvorenje zamišljeno kao program s gomilom izvođača, no zbog novonastale situacije vješto je provedeno kao virtualni događaj u kojem svatko može »proći« dijelom atmosfere kako izložbe, tako i cijelog projekta ovoga autorskog dvojca, a koji uključuje potragu za hrvatskom baštinom i njenim »pristajanjem« u Luci različitosti, Rijeci.


Čudesno izgleda i zvuči svirka Damira Halilića Hala u gotovo praznom atriju PPMHP-a, okruženom ekipom snimatelja i izložbom 22 fotografije tradicijskih običaja Hrvatske. Priča tako kreće iz Vrlike, uz videodokumentaciju, a završava nakon prijeđenih više od 22 tisuće kilometara. Izložba ostaje otvorena do 9. travnja i, tko zna, možda će je se moći vidjeti i uživo.


Nastavljamo virtualnom fotografskom izložbom zagrebačkog HDLU-a »Apstrakcija u fotografiji« na kojoj svoje radove izlažu članovi HDLU-a, iz kojeg poručuju da je izložba zasad virtualna, no, kako kažu iz HDLU-a, »kada sve ovo prođe, taj projekt koji će se nadopunjavati i novim fotografijama, planiran je da se prikaže i u nekom ‘realnom’ prostoru.« Moramo napomenuti da je virtualna izložba odlična i pregledna.


Filmovi i knjige


Ako vam je pak do klasične glazbe, link na Berlinsku filharmoniju uputit će vas na činjenicu da sljedećih mjesec dana možete potpuno besplatno, tek uz registraciju, gledati i slušati više od 600 koncerata iz proteklih 10 godina, a tu su i razni bonus videosadržaji poput razgovora »iza zavjese«, dokumentaraca o povijesti orkestra i slično.


Nakon registracije dobivate vaučer za 30-dnevnu besplatnu konzumaciju izuzetno bogatog sadržaja, koji bi mogao promijeniti vašu percepciju neplaćanja za takvo iskustvo jednom kad se život normalizira i sve to bude ponovo dostupno samo uz plaćanje.


Iz filmske domene upućuje se na link Motovunskog filmskog festivala, koji je postao partner novog ad hoc online festivala My Darling Quarantine, utemeljenog na inicijativu selektora Venecije, uz sudjelovanje i organizatora Berlinalea, Cannesa, Locarna i drugih europskih festivala.


Kako kaže Andrej Korovljev, ideja je jednostavna: promovirati autorski film i odgovorno ponašanje tako što će se svakoga tjedna objavljivati po sedam sjajnih distopijskih kratkih filmova za besplatno gledanje i glasanje.


– Programu je pridružena i crowdfunding kampanja. Pola prihoda prikupljenog od donacija ići će za nezavisnu umjetničku scenu, a druga polovina za Liječnike bez granica, koji neumorno rade kako bi spriječili širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute – kaže Korovljev, uz napomenu da je prva tranša filmova objavljena i da selektori s kolegama iz cijele Europe već pripremaju nove naslove.


Kome je do suvremene domaće književnosti, i tu je linkovlja na brojne sadržaje, pa tako Čitalica Nina čita suvremenu hrvatsku poeziju i prozu, a hit-roman našeg Zorana Žmirića može se poslušati na Hrvatskom radiju. Zasad, doduše, samo prvi i drugi dio, s obzirom na to da roman ide u nastavcima, ali uskoro, ako roman ne ulovite uživo na Trećem programu, moći ćete ga čuti na njihovim mrežnim stranicama.


Valja ovdje spomenuti i sjajan projekt Društva za promociju književnosti na novim medijima – Besplatne elektroničke knjige – koji konstantno izbacuje nove besplatno dostupne knjige, uglavno domaće, i to najviše one nekomercijalnog karaktera, dakle one koje teže nalaze svoje putove do čitatelja; knjige kratkih priča, poezije ili drame.


Glazbeni sadržaji


Radio student, kao što je već istaknuto, ne sjedi u ovo olovno doba skrštenih ruku nego diseminira, ali i proizvodi, pa ćemo u tom kontekstu spomenuti i njihov odličan muzički sadržaj. Može se tako pogledati i set nastupa uživo raznih gostiju koji su pohodili njihov studio u proteklim sezonama emisije Iskopčani petak. Tu su Lovely Quinces, Kandžija, Cura i Dečko, Svemir, Ivan Škrabe, Elis Lovrić, Maja Posavec, Bitipatibi, Lesser Men, Izet Medošević i drugi.


U samo dva dana postojanja jedne jedine ad hoc kreirane stranice za dijeljenje kulturnog sadržaja u ponudi je, uz navedeno, i gomila linkova na razgovore, videoradove, radijske emisije, podcaste, streamove, digitalizirane dokumente Leonarda da Vincija, digitalne tečajeve crtanja, slikanja, pisanja, muziciranja… Pa ako se već i mora biti u izolaciji, ona ne mora biti kulturna; sadržaja je nepregledno more, potrebno je samo interneta i, naravno, zdravlja.