Novi album

Klasična autorica Tena Novak s ansamblom se premijerno predstavlja u Zagrebu i Rijeci

Portal Novilist.hr

Tena Novak s ansamblom

Tena Novak s ansamblom



ZAGREB U četvrtak 19. rujna, u 21 sat, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu i u subotu, 21. rujna u 21 sat, u riječkoj Filodrammatici, očekuje nas koncert autorske glazbe zagrebačke violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak Vincek, kreatorice glazbenog smjera, koji sama autorica naziva progresivni minimalizam.


Tena Novak ansambl okuplja kompozitorica, violinistica i slikarica Tena Novak Vincek, u ožujku 2015., s ciljem stvaranja i izvođenja originalne autorske glazbe. Za svaku se pojedinu skladbu mijenja instrumentarij, i tako tvori razne komorne kombinacije (dua, tria i kvarteti, kvinteti, seksteti) koju čine klavir, violina, violončelo, klarinet, saksofon, truba, i flauta.


Ciljevi produkcije ovog ansambla su spojevi različitih pristupa glazbi, putem izvođenja novih, ciljano pisanih kompozicija, i širenje otvorenog i iskrenog glazbenog izričaja punog ljubavi prema izvođenju i stvaranju glazbe, neopterećenog regulama i klasifikacijama, pa je tako ova glazba smještena osim u koncertne dvorane, i u klupske prostore, i u vanjske prostore, kazališne i multimedijalne prostore, filmske i slične koncepte.




Ovaj ansambl nerijetko prate vizualni, slikovni i plesni izričaji. Cilj projekta je da se predstave nove skladbe, te da se ova glazba promidžbeno realizira, dovede u širu primjenu, da se tako i kompozicije više slušaju i izvode, ne samo od strane ansambla već i drugih sastava koji su zainteresirani za izvođenje originalne nove glazbe.


Ansambl je do sada održao niz koncerata autorske glazbe u sklopu predstava, (Slika pokret zvuk, MM centar 2015.), samostalnih autorskih večeri, koje su i vizualno dopunjene (Zajednica Nijemaca i Europski dom 2016., 2017., i 2018.), u sklopu samostalnih izložbi (Europski dom 2016.).


Na posljednjem je autorskom predstavljanju ciklusa “Sve je novo” 12.4.2018., uz samostalnu izložbu, u prostoru Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, i klubu Vinyl bilo praizvedeno pet novih skladbi. Članovi ansambla su: Dina Katnić – klavir, Igor Dorotić – truba, Andrea Dizdar – flauta, Vedrana Dizdar – klarinet, Ana Kovačić- saksofon, Lana Beraković – violončelo i Tena Novak Vincek- violina, kompozicija, scenografija.


Promocija novog albuma „Cognitions“ će biti održana zagrebačkoj publici 19. rujna., ulaz na promociju je besplatan, uz preporučenu donaciju od 30 kuna, te premijerno riječkoj publici 21. rujna.


Ulaznice za riječki koncert, radi putnih troškova iznosit će 50 kuna, na dan koncerta 70 kuna. Mogu se kupiti već danas u Entrio sustavu OVDJE, a album je dostupan na Bandcamp stranici ansambla OVDJE.



Martina Bratić u časopisu Cantus 2015. godine iznijela je svoju recenziju glazbe Tene Novak:


“Svaka skladba ujedinjava zaseban karakter – od elegičnog i sjetnog do dramatičnog, cirkuskog, grotesknog i agresivnog, nerijetko graničeći s glazbenom programnošću, ali i zakonitostima filmske glazbe.


Skladateljska paleta Tene Novak Vincek pri tome je iznimno zaigrana i neopterećena regulama, uz inzistiranje na melodiji koje se ipak uspostavlja kao stanovito pravilo.


Razdijeljen na manje sastave, uglavnom duete i trija, ansambl svojim specifičnim zvučnim bojama i izražajnim potencijalima u punoj snazi i spremnosti odgovara na zahtjevan autorski rukopis Tene Novak Vincek, te podjednako dobro iznosi motorične polifone bravure, kao i blokove snažne impresionističke pastoznosti”.