Slavni redatelj

John Carpenter u Cannesu: ‘Ne smatram se pionirom horor žanra’

Stjepan Hundić

Foto: THOMAS SMITH

Foto: THOMAS SMITH

Legendarni američki žanrovski filmaš i glazbenik, kojeg je publika dočekala na nogama i s ovacijama, ovogodišnji je dobitnik nagrade Carrosse d’Or 



CANNES – »Producenti su me sjebali ne jednom u karijeri«, više puta ponovio je slavni John Carpenter tijekom masterclassa koji je održao u Cannesu u sklopu programa »Quinzaine« za koji se tražila karta više, dodavši: »Ja nisam tip koji se uklapa u srednjostrujaška pravila velikih holivudskih studija, a u filmskoj školi naučio sam da se moram boriti za svoju autorsku viziju: to je moj film, dalje ruke od njega!« Legendarni američki žanrovski filmaš i glazbenik, kojeg je publika dočekala na nogama i ovacijama, ovogodišnji je dobitnik nagrade Carrosse d’Or koja se dodjeljuje filmašima koji su svojim hrabrim, originalnim i odvažnim autorskim rukopisima označili svjetsku kinematografiju.


Prije Carpentera istu čast imali su Martin Scorsese, Werner Herzog, Aki Kaurismaki, Agnes Varda, David Cronenberg, Naomi Kawase, Clint Eastwood i drugi. John Carpenter proslavio se nizom filmova koji se danas smatraju žanrovskim kultnim klasicima, među kojima se ističu »Napad na policijsku stanicu«, »Noć vještica«, »New York 1999«, »Oni žive« i »Stvor«, a dubok trag ostavio je i prepoznatljivim elektroničkim soundtrackovima koje je za svoje filmove uglavnom sam komponirao.


O Carpenteru se danas govori kao jednom od najvećih američkih filmskih autora i inovatoru žanrovskog filma, ponajprije filma strave i znanstvene fantastike, dok on skromno izjavljuje da se ne slaže s tim: »Lijepo je to čuti, ali ne smatram se pionirom horor žanra. George A. Romero je prvak horora jer je stvorio lik zombija i izmislio novi podžanr, Tobe Hooper je horor velikan jer je potpisao »Teksaški masakr motornom pilom«, a pravi pionir horor žanra je Dario Argento.« Ne slučajno Carpenter je izabrao »Stvor« kao film koji je prethodio svečanoj dodjeli nagrade za karijeru. »To mi je jedan od mojih najdražih filmova, moj osobni favorit, a mislim i moj najbolji film,« otkrio je 71-godišnji američki filmaš, prisjećajući se kako je taj, danas SF horor klasik, dočekan na nož kad se 1982. godine pojavio u kinima.




»Film je bio totalni neuspjeh, podbacio je na kinoblagajnama, a kritika ga je uništila dok je u nebo uzdizala Spielbergov »E.T.«, koji se u kinima pojavio dva tjedna ranije. Nakon dobroćudnog izvanzemaljca i feelgood priče iz američke provincije, publika i kritika bili su šokirani i zbunjeni »Stvorom«. Film je sada u Cannesu i mislim da je to najbolja osveta – kazao je u šali Carpenter.