Hrvatski kulturni dom

JAZZTIME RIJEKA Domaća i inozemna glazbena krema u HKD-u na Sušaku

Jasmin Đečević

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

– Ne bi se ni veći gradovi posramili s ovakvom ponudom – kaže Zoran Majstorović.



RIJEKA – Hrvatski kulturni dom na Sušaku ugostit će ovaj tjedan, točnije od 15. do 17. studenog, 27. izdanje festivala Jazz Time Rijeka koji će publici još jednom predstaviti neka od najboljih imena domaće i inozemne jazz scene.


Festival u četvrtak otvara hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko koja će ovom prilikom riječkoj publici premijerno predstaviti upravo objavljeno izdanje »As Time Goes By«, u petak svoje mjesto na pozornici zauzima Zoran Majstorović sa svojim 4tetom dok je u subota rezervirana za jednog od najpriznatijih gitarista mlađe generacije Kurta Rosenwinkela s kojim dolaze Dario Deidda, vrsni poznavatelj tradicionalnog jazza i američkih pjesmarica, te Greg Hutchinson, jedan od najcjenjenijih bubnjara nove generacije.


Svake od tri večeri festivala planirana su i druženja u Atriju HKD-a gdje će se do kasno u noć uživati u notama elektro-akustične senzacije Techno Vikings, The Mystic Rose Ensemblea i Blues Brothers Projecta u izvedbi SuperCover Banda. Tijekom trajanja festivala, u HKD-u će biti postavljena i izložba fotografija slovenskog grafičkog dizajnera i fotografa Jože Požrla kao i prezentacija instrumenata riječkog glazbenog shopa Art of Music te diskografskih izdanja riječkih, hrvatskih i inozemnih jazz izvođača na štandu Dallas Music Shopa Rijeka.




Prema riječima umjetničkog voditelja Jazz Timea Damjana Grpca upravo je raznolikost programa ono što bi trebalo biti pravi mamac za publiku.


– Ove godine koncerni program imamo u glavnoj dvorani HKD-a, dok smo atriju planirali nešto što bi mogli nazvati klupskim programom. Želimo obuhvatiti različite pristupe, ali i različite ambijente u kojima se jazz izvodi – kaže Grbac.


Zoran Majstorović nastupit će u pratnji poznatog klavijaturista Roba Bargada, saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla, redom vrhunskih glazbenika i predavača na jazz akademiji u Klagenfurtu.



Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako mu se čini da Rijeka živi »fenomenalnu glazbenu jesen«.


– Od Porto Etna, preko onoga što rade Distune i SKC u kontekstu Impulse festivala, Zajc na teritoriju glazbe, Jazz Time, Lisinski u Mramornoj dvorani… kao da ne cijenimo dovoljno ono što imamo samo u glazbi u jednoj jeseni – ističe Šarar.


S njegovom ocjenom složili su se i sami izvođači. Zoran Majstorović tako smatra da je glazbena ponuda odlična iako možda ponekad prođe ispod radara mainstream publike.


– Ne bi se ni veći gradovi posramili s ovakvom ponudom – kaže Majstorović.



– Nismo do sada svirali u formi kvarteta, a i neobičan je spoj instrumenata s lutnjom i Hammond orguljama ili saksofonom. Na repertoaru su uglavnom moje autorske skladbe, ali uz nekoliko posveta velikanima jazza – ističe Majstorović.


Jazz Time je uvijek naglasak stavljao na rad riječkih glazbenika, poglavito u smislu originalne autorske glazbe no posebna atrakcija mogao bi ovaj puta biti i jedan cover projekt; Blues Brothers Project u izvedbi SuperCover Banda.


– Zahvalni smo što ovaj projekt možemo predstaviti na ovako respektabilnom festivalu koji svi volimo i na kojem smo nastupali u nekim drugim kombinacijama. Blues Brothers Project su pjesme koje svi znamo i siguran sam da će publika uživati u jednom dobrom partyju – kaže Andy Cech.


Cijena festivalskih ulaznica iznosi 150 kuna, dok su dnevne u prodaji po 70 kuna, a mogu se nabaviti u sustavu Entrio. Sve detalje 27. Jazz Timea možete pronaći na službenima stranicama festivala www.jazztimerijeka.com.


Riječka glazbena jesenPročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako mu se čini da Rijeka živi »fenomenalnu glazbenu jesen«.– Od Porto Etna, preko onoga što rade Distune i SKC u kontekstu Impulse festivala, Zajc na teritoriju glazbe, Jazz Time, Lisinski u Mramornoj dvorani… kao da ne cijenimo dovoljno ono što imamo samo u glazbi u jednoj jeseni – ističe Šarar. S njegovom ocjenom složili su se i sami izvođači, Zoran Majstorović tako smatra da je glazbena ponuda odlična iako možda ponekad prođe ispod radara mainstream publike. – Ne bi se ni veći gradovi posramili s ovakvom ponudom – kaže Majstorović.