Rumble

History film festival: Prikazan doks o utjecaju Indijanaca na američku glazbu

Kim Cuculić

Film »Rumble: The Indians Who Rocked the World« nagrađen je na glasovitom Sundanceu



RIJEKA Nakon službenog otvorenja prvog History Film Festivala, prikazan je dokumentarni film »Rumble: The Indians Who Rocked the World/Indijanci koji su rokali svijetom« kanadskih redatelja Catherine Bainbridge i Alfonsa Maiorane. Riječ je o filmu koji je nagrađen na ovogodišnjem glasovitom festivalu Sundance, a priča je to o Indijancima koji su stvarali rock, blues, heavy metal i druge glazbene žanrove. Međutim, nije to samo film o glazbi nego i o povijesti Indijanaca. Na temelju arhivskih snimaka, fotografskog materijala i s brojnim sugovornicima, redatelji filma proveli su gledatelje kroz bogatu glazbenu i tradicijsku kulturu ove marginalizirane i često prešućivane zajednice američkog društva.


Američki genocid


Vezano uz to, podsjećamo na knjigu Benjamina Madleyja »An American Genocide/Američki genocid«, koja se bavi tragičnom sudbinom kalifornijskih Indijanaca. U knjizi se procjenjuje da je između 9.000 i 16.000 Indijanaca ubijeno od strane policije i državnih vojnika između 1846. i 1873. godine. Madley je ovaj zločin okarakterizirao kao organizirano uništenje miroljubivih domorodačkih naroda. Autor tvrdi da je postojala svjesna namjera Kalifornije da se riješi domorodaca brutalnim metodama, kao što su masovne deportacije, ropstvo i masakri. On smatra da to što se dogodilo kalifornijskim Indijancima u potpunosti odgovara definiciji genocida. Na temelju istraživanja dokumenata, Madley je otkrio da su zločini vršeni pod pokroviteljstvom države i da je najčešće teza o rasnoj superiornosti korištena kao opravdanje.


I film »Rumble« podsjeća na neke od zločina nad Indijancima, kao što je bila bitka kod Ranjenog Koljena kad je američka vojska iskasapila 300 indijanskih ratnika, njihove žene i djecu. Mnogi od njih nosili su odjeću ukrašenu orlom ili jutarnjom zvijezdom i vjerovali su da će ih ti simboli sačuvati od povreda. Indijanci su se našli i na meti Ku Klux Klana, koji je proganjao sve one koji nisu bili bijele boje kože. Za bijelu većinu jednako je opasna bila i indijanska glazba, koja je doživljavana kao sredstvo pobune i borbe za slobodu.


Posveta Johnu Trudellu




Izvrstan dokumentarac »Rumble: The Indians Who Rocked the World« podsjetnik je na sve glazbenike indijanskog podrijetla koji su dali veliki doprinos američkoj i glazbi uopće. Jedan od protagonista filma je Jimi Hendrix, legenda rock glazbe i gitaristički genij, za kojeg možda nije toliko poznato da je imao i indijanske krvi. Njega se u filmu prisjeća njegova sestra, dajući osobnu sliku ovog glazbenog velikana.


U filmu se spominju i glazbenik Charley Patton, gitarist Link Wray, pjevačica Mildred Bailey, pjevač Howlin’ Wolf, pjevač i autor pjesama Peter La Farge, kantautorica Buffy Sainte-Marie i karizmatični bubnjar Randy Castillo, dok je film posvećen Johnu Trudellu (1946 -2015) – pjesniku, glazbeniku i političkom aktivistu. Neki od sugovornika u filmu su Steven Van Zandt, Tony Bennett, Martin Scorsese, Steven Tyler, Iggy Pop, Marky Ramone, Slash, Robbie Robertson i drugi. Film završava veliki Maršem za klimu 2014. godine, u kojemu su sudjelovali i Indijanci.


Uz obilje dokumentaraca s povijesnom tematikom, History Film Festival uvrstio je u program i filmove o umjetnosti. Film »Srdačno vaša, Lois Weber« posvećen je najvažnijoj filmskoj autorici američke kinematografije, a režirala ga je Svetlana Cvetko koja je prije odlaska u Hollywood živjela u Rijeci. Naslov »Tranzicija – umjetnost i snaga« govori o životu i radu vodećih albanskih likovnih umjetnika, dok je »Voljeti Carmen« film za ljubitelje opere.


Film »The Karamazoffs« problematizira skupinu poznatih umjetnika iz Barcelone, koja je 1970-ih godina počela karijeru u New Yorku. U antologijskim snimkama pojavljuju se Andy Warhol, Yoko Ono, Nam June Paik, Lou Reed i Velvet Underground te Laurie Anderson. Naslov »Ja sam blues« glazbeno je putovanje do posljednjih kraljeva istinskog bluesa koji žive na jugu SAD-a.