Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Studio umjesto galerije

HRT izbacuje MMSU iz Malog salona pred EPK, umjetnici šokirani: Zatvaraju riječko kulturno dobro

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor: ,
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 16:45 2019-07-25T16:45:39+02:00

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kažu da su službeni dopis dobili 15. lipnja, no o rečenom se nisu oglašavali. Iz HRT-a, vlasnika prostora, stiže pak poruka da oni ne izbacuju MMSU, već da je riječ o legitimnom raskidu ugovora

RIJEKA - Mali salon, galerija Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na atraktivnoj poziciji usred riječkog Korza, od sredine rujna nakon dugih 70 godina prestaje biti izložbeni prostor. Prema riječima opunomoćenika ravnatelja MMSU-a Ive Matulića, u MMSU je 15. lipnja stigla službena obavijest vlasnika prostora, Hrvatske radiotelevizije, da Muzej u sljedeća tri mjeseca mora iseliti.

- Održali smo sastanak s ravnateljem Poslovne jedinice Programa HRT-a Renatom Kunićem, na kojem smo tražili produljenje roka ili dogovor da prostor koristimo zajednički, no nismo uspjeli naći zajednički jezik. Oni navodno imaju kratak vremenski period da bi prostor preuredili i prenamijenili ga u studio za praćenje programa Europske prijestolnice kulture - istaknuo je Matulić.

Dodao je da im je jasno rečeno da im prostor neće biti vraćen na korištenje ni nakon što se projekt Europske prijestolnice kulture završi te da ne bi više ništa komentirao na tu temu.

Studio umjesto galerije

Za službeni komentar ove situacije obratili smo se i HRT-u.

- Hrvatska radiotelevizija nije ‘izbacila MMSU iz Malog salona’, kako se navodi u nekim medijima, već je riječ o legitimnom raskidu ugovora, budući da je navedeni prostor u Rijeci u vlasništvu HRT-a.

HRT naime želi aktivno pratiti Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, stoga će navedeni prostor biti preuređen te stavljen u funkciju produkcije i radijskog i televizijskog programa, odnosno bit će korišten kao studio, poput primjerice HRT-ova studija u Bogovićevoj ulici u Zagrebu.

HRT ujedno izražava žaljenje što ne može omogućiti dulji boravak Malog salona u navedenom prostoru, ali pripreme za opremanje studija (tehničke i građevinske) traže dosta vremena - stoji u njihovu službenom priopćenju.

Budući da je osnivač Muzeja Grad Rijeka, za reakciju smo zamolili i pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, koji kaže da su za ambiciju HRT-a da u prostoru Malog salona realiziraju otvoreni studio znali već neko vrijeme.

3733456

- Pokušali smo razgovarati o važnosti Malog salona za program MMSU-a, ali i za publiku, međutim HRT-u je taj prostor očito neophodan za njihove daljnje planove i budući da je prostor u njihovom vlasništvu, na to ne možemo utjecati, iako smo pokušali.

Osobno mi je žao što MMSU seli iz ovog prostora i to zbog značaja postojanja prostora suvremene umjetnosti na glavnoj gradskoj šetnici, ali podsjećam kako smo 2014. godine u centru grada ustupili bez naknade novi prostor za galeriju HDLU-u koji je četiri puta veći nego dotadašnji, kao i da u Filodrammatici već pet godina udruga Drugo more vodi galeriju namijenjenu isključivo suvremenoj umjetnosti.

Problem depoa

S druge strane, kada se MMSU selio u Benčić, bilo je onih koji su govorili da nitko neće htjeti dolaziti tako daleko na izložbe, a muzej sada ima više posjetitelja nego ranije. Nadalje, po završetku radova na T-objektu u Benčić seli i Gradska knjižnica, dok će se Stribor preseliti u Dječju kuću. To su promjene koje smo svjesno htjeli da bismo dobili nove i reprezentativne kulturne objekte i oživjeli bivšu industrijsku četvrt te da bismo pomakli granice živog gradskog centra, odnosno proširili ga - ističe Šarar.

3735534

Osim nedostatka prostora, koji je prema riječima Ive Matulića nenadoknadiv, Muzej muči još jedan problem, pa tako Matulić ističe da oni već godinama nemaju adekvatan depo muzeja, a od kad su se preselili u Benčić imaju manjak prostora po tom pitanju.

- Konkretno, ovdje u Malom salonu stoji nam rad Nemanje Cvijanovića ‘Plaćam struju’, koji smo ovdje stavili jer ga ni prije nismo imali gdje smjestiti, a pitam se i gdje ćemo ga smjestiti u rujnu – kaže Matulić.

I o tom problemu smo za komentar upitali pročelnika Šarara, koji kaže da će se spomenuti rad preseliti u Benčić, a po pitanju općenitog nedostatka prostora, ističe da će nakon dovršetka pregovora s PIK-om, MMSU imati i bitno veći prostor potreban za svoj depo.

3733457

Za komentar situacije upitali smo i aktere scene indirektno povezane s MMSU-om i Malim salonom. Pa tako dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Letricija Linardić kratko i jasno kaže da je Mali salon kulturno dobro grada Rijeke.

– Riječka kulturna scena gubi odličan, jedini galerijski izložbeni prostor na samoj žili kucavici grada – na Korzu. U 70 godina, Mali salon je ugostio niz dobrih, odličnih izložbi, imao je doista izvrstan program, imao je visoke standarde i točno se znalo tko i kada može tamo izlagati.

Uostalom, taj je program educirao naraštaje riječkih kulturnjaka, u njemu su također izlagale generacije i generacije riječkih umjetnika. Mali salon bio je prepoznat kulturni punkt grada, za njega su znali i u drugim gradovima. Nadam se da će se pronaći neko rješenje - naglasila je Linardić.

Upoznati s namjerom

Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020 – EPK napominje da su oni upoznati s namjerom da Hrvatska radiotelevizija kao vlasnik preuzeme prostor u kojem je djelovao Mali salon.

– Koliko nam je poznato, namjera je HRT-a preurediti prostor i za 2020. ga prenamijeniti u studio za praćenje programa Europske prijestolnice kulture, a što s prostorom namjeravaju nakon toga, nije nam poznato. Svjesni smo da ulaskom HRT-a u Mali salon MMSU gubi jedan izložbeni prostor, i bili smo sugerirali HRT-u da upravo u kontekstu godine prijestolnice zadrže u prostoru dijelom suvremeni izložbeni moment.

Očito to HRT-u nije bilo prihvatljivo. Nama je zbog toga izuzetno žao. No u cjelini gledano, projekt Rijeka 2020 EPK građanima Rijeke će u nasljeđe ostaviti mnogo novih prostora namijenjenih kulturi. To je doprinos EPK projekta. Što se tiče programa EPK, on će se realizirati u cijelosti neovisno o korištenju Malog salona. Želimo vjerovati da će iz svojeg budućeg studija, HRT na najbolji način predstaviti program Rijeke 2020 EPK domaćoj i europskoj javnosti - kaže Višnić.

3733452

Žaljenje za gubitkom vrijednog izložbenog prostora izrazio je i Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

– Mali salon je nekad imao doista relevantan izložbeni program, kao mlad često sam ga posjećivao, jer je bio jedino takvo mjesto u gradu, no čini mi se da je posljednjih nekoliko godina kvaliteta izložbenog programa pala, a osjeti se i pad samih Riječana za ono što se tamo prezentiralo.

Možda je odluka HRT-a bila lakša upravo i iz tog razloga – da je djelatnost i aktivnost Malog salona bila na tragu onoga što je nekad radio, zasigurno bi se i HRT teže odlučio na ovaj potez - ističe Dubrović.

Nikolini Radić Štivić, ravnateljici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, također je žao.

- Žao mi je da je prostor najužeg centra našeg grada, a to Korzo zasigurno jest, ostao bez Malog salona, galerijskog prostora koji je kroz svoje programe u proteklih 70 godina postao jedan od njegovih identitetskih odrednica. Izložbeni, galerijski prostori zasigurno su jedan od važnijih elemenata koji doprinose vrijednost i kvaliteti života javnih prostora.

Galerijski prostor Malog salona u dijelu najužeg centra našeg grada zasigurno je bila jedna od njegovih većih urbanih vrijednosti i odrednica. S obzirom na odredbe ugovora kada se nalazite u iznajmljenom prostoru, zasigurno uvijek možete računati na njegovo otkazivanje, što je i ovdje vjerujem bio i slučaj.

Možda bi bilo dobro da se prethodno razgovaralo o nekim alternativnim prostornim rješenjima za koje vjerujem da još nije kasno i zasigurno postoji rješenje koje može umanjiti i riješiti problem koji je nastao - smatra Radić Štivić.

Šokirani umjetnici

Bed, bed, bed – komentirala je riječka umjetnica i performerica Tajči Čekada.

2125354

– Nisam u poziciji komentirati situaciju, jer ne znam što se točno dogodilo, no kao riječkoj umjetnici mogu samo reći da je strašno što kulturna scena u Rijeci gubi taj lijep, simpatičan izložbeni, galerijski prostor u samom srcu grada, na Korzu. Rijeka, koja iduće godine postaje Europska prijestolnica kulture na ovaj način ostaje bez kvalitetne galerije na Korzu, na najvidljivijoj lokaciji - smatra Čekada.

Šokirana i tužna je i Luisa Ritoša, riječka likovna umjetnica.

– Zaista sam tužna, jer osjećam da se sužava prostor za djelovanje riječkih likovnih umjetnika. Da, imamo krasan prostor MMSU-a, imamo galeriju Klović i Kortil, tu je izložbeni prostor u Omladinskom kulturnom centru Palach, ali sam MMSU je nedovoljan, ove druge galerije i izložbeni prostori su krasni, ali su ili pomalo skriveni, ili pomalo izvan ruke.

Mali salon je na samom Korzu, njegovi veliki prozori pozivali su unutra ne samo građane koji i inače konzumiraju kulturne sadržaje, već i slučajne prolaznika. Mamio je poglede. Bio je važan za likovnu kulturnu scenu grada, važan za edukaciju...

Grad kao da nije briga za likovne umjetnike, volimo se uspoređivati s Barcelonom, ona ima doista umjetničkih remek-djela, no likovnu scenu treba podržati i poduprijeti, osigurati okruženje u kojem mogu stvarati. Stoga je »gašenje« Malog salona tužno i žalosno i nadam se da će biti vraćen riječkim umjetnicima - zaključuje Ritoša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.