Festival

Filmske mutacije u Rijeci od 6. do 9. veljače u sklopu EPK

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Međunarodno festivalsko-simpozijsko izdanje festivala Filmske mutacije održat će se u sklopu programskog pravca Doba moći EPK od 6. do 9. veljače u riječkom Art-kinu, a glavni gosti bit će redatelji Abel Ferrara i Albert Serra, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Rijeci.


Umjetnička direktorica festivala Tanja Vrvilo iz programa je izdvojila projekciju filma Alberta Serre “Liberte” na otvorenju festivala 6. veljače, uz razgovor s autorom i filozofom Alexandera Garcije Dütmanna. Drugoga dana festivala bit će prikazan novi film Abela Ferrare “Tommaso”, koji će predstaviti redatelj i glumica Cristina Chiriac te autori glazba, a Ferrara i njegov bend nastupit će u subotu, 8. veljače u Art-kinu, s programom glazbe iz njegovih filmova.


Ovo je pomalo neuobičajen festival i temelji se na autorskim politikama filmaša i kustosa. On duboko ulaze u film i filmsku povijest, propitujući razne oblike suvremenosti, rekla je Vrvilo. Istaknula je da je Art-kino od početka prihvatio ovaj festival, ocijenivši da je ovo kino najbolje u Hrvatskoj i mjesto za najkvalitetnije filmsko iskustvo.




U programu Filmskih mutacija je niz kratkih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, a završava projekcijom filma “Saló ili 120 dana Sodome” Piera Paola Pasolinija.


Ovogodišnji programi, naslovljeni kao kino sraza FILM + MOĆ, bave se reinterpretacijom uloge filmskog dispozitiva te njegovim emancipacijskim potencijalima i to filmom kao okom stoljeća, navela je Vrvilo. Kolektiv međunarodnih i domaćih kustosa te filmskih i vizualnih umjetnika predstavlja tridesetak filmskih programa koji povezuju moduse transgresivnog filma u širokom rasponu vrsta i rodova s osobnim teoremima emancipacije slika, istaknula je umjetnička direktorica.