Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Filmska kritika

Festival straha u Cinestaru i Art-kinu: Djeca cvijeća folk horora

Festival straha u Cinestaru i Art-kinu: Djeca cvijeća folk horora
Festival straha u Cinestaru i Art-kinu: Djeca cvijeća folk horora
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 11:44 2019-07-30T11:44:55+02:00

Redatelj Ari Aster počastio nas je s grupom milenijalaca koji su se obreli u švedskoj paganskoj komuni. Neki promatraju tu misiju kao seksualnu avanturu (»oploditi Šveđanke«), a neki kao znanstveni poticaj (napisati antropološku studiju o njenim običajima)

RIJEKA - Nakon što se Ari Aster s »Nasljeđenim zlom« prometnuo u dostatno nahajpanu senzaciju u sferi novog horora, njegovi američki distributeri očito vjeruju da njegovi fanovi sjajno govore švedski. Možda i zato što su u našem »airbnbiziranom« svijetu barem jednom u životu s ruksakom na leđima bili u Stockholmu i znaju da se njihov »midsommer« u Švedskoj prevodi kao »midsommar«. Iako sve to zvuči poput nekog otkrivenog Bergmanovog komada. Naši distributeri očito misle da hrvatski fanovi Astera odlaze u Švedsku isključivo u potrazi za normalnijim okruženjem, da bi izludili naše demografe, pa je Asterov »Midsommar« postao »Festival straha«.

Bjelina tijela

Bilo kako bilo, novi horor s amerindie pedigreom fino se uklopio u taj isti »airbnbizirani« svijet. Uvijek su u prvom planu američki turisti koji će zaglaviti u bespućima Europe. Prisjetimo se seminalnog »turističkog« horora »Hostel« u režiji Elija Rotha, s trojicom američkih hedonista u potrazi za lakim seksom koji su se zatekli u slovačkom hostelu, koji krije mračne snuff tajne.

Estetska komponenta

Estetski, Asterov komad pokušava združiti »dnevni horor« s nordijskim folk ritualima koji podrazumijevaju rigidne gastro protokole, halucinogene droge i ritualizirane socijalne angažmane

Slične trajektorije slijedi i Stockwellov »Turistas«, s brazilskom zabiti kao zamjenom za onu slovačku. Njegova splitska varijanta s trojicom američkih hedonista koji su tijekom Ultre zaglavili u garaži transformiranoj u S/M apartman, još nije snimljena. No zato nas je Aster počastio s grupom milenijalaca koji su se obreli u švedskoj paganskoj komuni. Neki promatraju tu misiju kao seksualnu avanturu (»oploditi Šveđanke«), a neki kao znanstveni poticaj (napisati antropološku studiju o njenim običajima).

Estetski, Asterov komad pokušava združiti »dnevni horor« s nordijskim folk ritualima koji podrazumijevaju rigidne gastro protokole, halucinogene droge i ritualizirane socijalne angažmane. Minimalistička arhitektura njihova polja svedena je na nekoliko asketskih drvenih staja, spavaonicu oslikanu etno muralima i hram. U tom prostoru odvija se njihova devetodnevna svetkovina ljetnog solsticija, koja se događa svakih 90 godina i u kojoj teror rađa arbitrarna iracionalnost društvenog kodeksa i kulturalne pripadnosti plemenskoj grupi, čiji se outfit blizak djeci cvijeća doima poput kombinacije Coachelle i Smotre folklora. Jer dok je »Nasljeđeno zlo« igralo na mrak, »Midsommar« igra na svjetlost sublimiranu u bjelini tijela i oprava ivanjskih nimfeta, čije su glave ukrašene cvjetnim vijencima.

Horor hipsteraj

Za jednog od backpackera, sve je to još jedan Waco. Zato će ta »svetkovina hermafroditskih odlika prirode« kad tad eksplodirati u neminovnom masakru. Kako to obično biva, odnos centralnog para doveden je na kušnju, čemu je kumovala i junakinjina obiteljska trauma iz prošlosti. Dogodit će se i ritualna oplodnja Šveđanke, ali s fatalnim posljedicama. Jer najbolji backpacker je mrtvi backpacker. No spasenje ne generira promašena veza, već se ono događa s plemenskom inicijacijom u formi svibanjske kraljice s cvjetnim plaštom, koji bi zadivio organizatore Interflore.

No koliko god nas autorova neočekivana minutaža od skoro dva i pol sata, što je dosad nezabilježeno u genezi horora, pokušava natjerati da se što duže davimo u tom prostoru svjetlosti i smrskanih glava, Aster je tipični šminkerski ambiciozni izdanak novog horor hipsteraja koji se napaja citatima i referencama, od neizostavnog Hardyjeva »Čovjeka od pruća« do Jodorowskog za početnike (promatrati piramidalne konstrukcije i ritualizirani eros), koji briše granicu između psihološkog i mitskog, običnog i simboličnog. Jebati (doslovno) Christiana, čija kršćanska simbolika njegova imena nije tu bez vraga. Paganizam je taj koji nudi prave obiteljske vrijednosti, a ne kršćanstvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu