Ne propustite

Europska prijestolnica kulture sjajnim programom obilježava Svjetski dan migranata

Hina

REUTERS

REUTERS

Migracije su, uz vodu i rad, jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture



U povodu Svjetskog dana migranata, koji se obilježava 18. prosinca, program Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture donosi u ponedjeljak u Omladinskom kulturnom centru Palach u Rijeci program posvećen gorućoj temi današnjice, migracijama.


Migracije su, uz vodu i rad, jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, stoji u najavi.


Stoga će, u sklopu EPK-ova programskog pravca ‘Kuhinja’, u Omladinskom kulturnom centru Palach migracijama biti posvećena tribina, jest će se »migrantska« hrana, a nastupit će transnacionalni glazbeni sastav Mimika Orchestra.




U fokusu tribine »Pelene, busevi i Guinness« bit će ekonomske migracije žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u Zapadnu Europu, te migracije mladih koji u sve većem broju svoj kruh traže negdje drugdje, o čemu će govoriti Duga Mavrinac s Instituta za antropologiju.


Članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju Jelena Ostojić, sociologinja koja se bavi politikama zapošljavanja, socijalnim pravima i nejednakostima na tržištu rada, govorit će o migracijama mladih u kontekstu nacionalnih (i europskih) politika koje za cilj imaju smanjenje nezaposlenosti mladih.


Treći sudionik tribine, Goran Lukić, kao bivši sekretar Saveza slobodnih sindikata Slovenije a danas predsjednik Delavske svetovalnice koja se bavi i sindikalnim organiziranjem migrantskih radnika, govorit će o sindikalnom udruživanju kao platformi za djelovanje.


Gastronomski program predstavit će kuhinju bliskoistočnih specijaliteta članova Zadruge za interkulturalnu suradnju ‘Okus doma’, koja zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice.


Sve će završiti nastupom Mimika Orchestra koji je 2010. godine u Londonu osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić.


Orkestar jazz, world music i suvremenog glazbenog izričaja, Mimika Orchestra do danas je izrastao u jedan od najkreativnijih, trans-idiomatskih sastava regije. U Rijeci će se predstaviti sa svojim hrvatskim postavom koji čini 16 članova: vokali, limeni i drveni puhači, ritam sekcija te izvođač live elektronske glazbe, a izvodit će kompozicije s albuma »Divinities of the Earth and the Waters«.


Ulaz na sva događanja je besplatan.