Dugogodišnja akterica

Ekipiranje HKD-a na Sušaku: Jelena Tondini postaje prva programska koordinatorica

P. N.

Foto: SErgej

Foto: SErgej

Dugogodišnja akterica riječke kulturne scene nakon rada u TD-u Rijeka 2020 pobijedila je na natječaju za koordinatora programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, odnedavno ustanove u kulturi kojoj je, također odnedavno, na čelu Edvin Liverić



RIJEKA Jelena Tondini, dugogodišnja akterica riječke kulturne scene, izabrana je za programsku koordinatoricu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, »najmlađe« ustanove u kulturi Grada Rijeke.


Tu informaciju potvrdio nam je Edvin Liverić, nedavno izabrani ravnatelj HKD-a.– Natječaji su raspisani još ranije, a nakon računovodstva i pitanja rada s volonterima, sada je izborom Jelene Tondini riješeno i pitanje koordinatora, odnosno u ovom slučaju koordinatorice programa. Ta funkcija je iznimno važna i predstavlja zapravo izvršnog producenta, osobu koja je veza između uprave, tehnike i samih umjetnika – kaže Liverić. Dodatno pojašnjava da će se programska koordinatorica baviti svim zahtjevima veznima uz određeni program, a najzahtjevniji dio posla bit će izrada godišnjeg rasporeda svih zbivanja.– S obzirom na našu obavezu da budemo na raspolaganju izvaninstitucionalnoj sceni i da svi s nezavisne scene koji su prošli na programu javnih potreba u kulturi imaju prioritet, nije jednostavno uskladiti sve te termine i zahtjeve, vidjeti kada netko još može gostovati, osigurati potrebnu logistiku i slično – kaže Liverić.

Jelena Tondini dugi niz godina prisutna je na kulturnoj sceni Rijeke. Radila je u udrugama i Odjelu za kulturu Grada Rijeke, autorica je više od dvadeset izvedbenih projekata i predstava te jedne zbirke poezije, a sve do sada najavljenog prelaska u Hrvatski kulturni dom bila je članica EPK tima s kojim je prošla sve faze projekta. U sklopu Rijeke 2020 bila je kreativna producentica programskog pravca Kuhinja, a poznata je i kao začetnica uspješnog Porto Etno festivala.


Inače, prilikom osnivanja HKD-a kao zasebne ustanove navodilo se da je cilj postizanje efikasnijeg rada, kompletnije usluge korisnicima prostora, ali i raznolikije ponude događanja, posebice u kontekstu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Kao samostalna pravna osoba ustanova HKD se može prijavljivati na različite natječaje ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije ili Europske unije.


Prema riječima Edvina Liverića, koji formalno preuzima dužnost ravnatelja od 1. siječnja 2019. godine, trenutno se u HKD-u radi na nekoliko »fronti«, priprema se novi vizualni identitet, formira blagajna, izrađuje web stranica…– Krećemo od temelja, ciglu po ciglu, zapravo budući da je ovo nova ustanova za uspješno funkcioniranje treba napraviti sve, ali to je zapravo i super – kaže Liverić.

Inače, uskoro bi moglo biti još kadrovskih pretumbacija na riječkoj kulturnoj sceni, s obzirom na to da je na posljednjoj sjednici Kolegija gradonačelnik Vojko Obersnel najavio potrebe zapošljavanja u ustanovama u kulturi u 2019. i 2020. zbog provođenja programa EPK-a.