Anonimna prijava

Državna revizija i policija provjeravaju kazalište Komediju

Hina

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija mora predati na uvid Državnom uredu za reviziju svu dokumentaciju o poslovanju te kazališne kuće za prošlu poslovnu godinu, a Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) traženu dokumentaciju za razdoblje od 2009.-2013., potvrdio je Hini ravnatelj Niko Pavlović



ZAGREB  Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija mora predati na uvid Državnom uredu za reviziju svu dokumentaciju o poslovanju te kazališne kuće za prošlu poslovnu godinu, a Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) traženu dokumentaciju za razdoblje od 2009.-2013., potvrdio je Hini ravnatelj Niko Pavlović.


»Ured državnog revizora zatražio je od nas temeljem dopisa od 22. rujna da predamo na uvid određenu dokumentaciju radi kontrole poslovanja. Budući da mi to smatramo posve legitimnim, nemamo razloga da se tome ne odazovemo, što ćemo i učiniti«, kazao je Pavlović.


Istaknuo je da je poslovanje kazališta kao gradske institucije podložno reviziji, što se periodički i događa, a Komedija inače podnosi tromjesečna, polugodišnja, devetomjesečna i godišnja financijska te druga izvješća o poslovanju, poput izvješća o javnoj nabavi.




Temeljem odluke o obavljanju financijske revizije, koju je Ured državnog revizora uputio Komediji 22. rujna, ta kuća mora na uvid dostaviti dokumentaciju za 2013. koja se odnosi na stavke kao što su bruto bilanca, kartice glavne knjige, financijski plan kazališta, cjenik, statuti i pravilnici, zapisnici sjednica kazališnog vijeća, pregled broja zaposlenika, ugovori o djelu, najmu i zakupu prostora, plan nabave, broj poništenih postupaka javne nabave odlukama ravnatelja i slično, ukupno 16 točaka.


Pavlović je istaknuo da mu je na njegov upit rečeno kako je riječ o rutinskoj provjeri koju moraju proći sva kazališta.


Komedija je, međutim, desetak dana ranije primila i zahtjev od MUP-a, u kojemu se traže na uvid zbirni podaci o svim prihodima kazališta u petogodišnjem razdoblju od 2009. do 2013. kao i završna financijska izvješća, podaci o svim zaposlenicima i vanjskim suradnicima, kazališni statut, plan i program te interni pravilnici. MUP je zahtjev uputio 10. rujna temeljem anonimne prijave.


Pavlović ističe kako ne vidi ničeg spornog u traženju revizije jer »institucije moraju raditi svoj posao«.


»No, nisam nikada mislio da bismo mogli biti predmetom prijave i naravno da nas sve to malo čudi, budući da već sama činjenica da je kazalište predmetom nečijeg interesa kazalištu nanosi određenu štetu«, dodao je.


Konkretno se u prijavi ne navodi za što se Komediju optužuje, napomenuo je, a on sam ne želi iznositi pretpostavke niti ikoga prozivati. »Osobno ne nalazim posebnog razloga za reviziju niti imam ikakvu sliku o čemu bi se u prijavi moglo raditi«, kazao je.


Postupak prikupljanja tražene dokumentacije i podnošenja na uvid višemjesečni je proces, a pokazat će da je s kazališnim poslovanjem sve u redu, zaključio je Pavlović.