Sjajna suradnja

Dopadljiva nekonvencionalnost: Chui i Jazz orkestar HRT-a održali dva koncerta

Davor Hrvoj

Oduševljeni suradnjom Jazz orkestar HRT-a i Chui odlučili su snimiti zajednički CD za koji su već započeli pripreme



ZAGREB U novom koncertu iz svojeg ciklusa, održanom u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar HRT-a ugostio je trio Chui, koji čine klavijaturist Toni Starešinić, tenor i sopran saksofonist Vojkan Jocić i bubnjar Janko Novoselić. Već godinama Orkestar koncerte održava svake prve srijede u mjesecu, a ovom prigodom prvi je put održao dva. Naime budući da su ulaznice za nastup planiran za 1. ožujka odmah rasprodane, ubačen je još jedan, dan prije, na kojem je publika također ispunila dvoranu.


Orkestrom je ravnao njegov šef-dirigent Andreas Marinello, a na programu su bila skladbe Starešinića, vođe sastava Chui, ili one koje je napisao sa suradnicima, a snimili su ih za svoja tri albuma: »Chui«, »The Second Arrival« i »Third Sun From the Stone«. Primjerene aranžmane pripremili su Marinello i članovi orkestra: pijanist Joe Kaplowitz i trombonist Luka Žužić, obogativši ih i preoblikovavši za iskorak Orkestra iz uobičajenog jazz konteksta. Pritom su ostavili dovoljno prostora za sola glazbenika iz oba entiteta.


Veliku popularnost chuievci, između ostalog, mogu zahvaliti pristupu u kojem objedinjuju razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektronske glazbe. Kao i na njihovim samostalnim nastupima, izvedbe su se razvijale polako, uz obilje elektroničkih efekata, sa stidljivim počecima koji asociraju na ranojutarnju izmaglicu, da bi u kulminaciji eksplodirali u euforičnim istupima iznimna intenziteta.




U takav koncept sjajno su se uklupilli uvodi, a posebno su dojmljivi i nekonvencionalni bili oni Joea Kaplowitza, koji je svirao školjku, podsjetivši na uglednog trombonista i virtuoznog svirača školjki Stevea Turrea, Elvisa Penave koji je svirao »španjolsku« gitaru u kvazi flamenko idiomu te Damira Horvata koji je svirajući bas klarinet prizvao u sjećanje Paula McCandlesa, multitinstrumentalista iz sastava Oregon.


Oduševljeni suradnjom Jazz orkestar HRT-a i Chui odlučili su snimiti zajednički CD za koji su već započeli pripreme.