Jazz trubač

Dojmljiva proslava vrijedna jubileja: Davor Križić nastupio povodom 30 godina karijere

Davor Hrvoj

Križić je ukazao na neke od najvažnijih segmenata svoje karijere.



ZAGREB – U redovnom koncertu sezone Jazz orkestra HRT-a, održanom u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, predstavio se jedan od najpoznatijih hrvatskih jazz glazbenika – trubač, krilničar i skladatelj Davor Križić. Tim nastupom, uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića i goste, Križić je proslavio 30. godišnjicu profesionalnog djelovanja. Ukazao je na neke od najvažnijih segmenata svoje karijere. Nemoguće je bilo u dvosatnom koncertu podsjetiti na sve značajne suradnje i projekte, ali izborom skladbi i suradnika odlučio je ukazati na svoje djelovanje u Jazz orkestru HRT-a te s Boilers Quartetom, Cubismom i Davor Križić Experimentom, kao i na duhovni aspekt svojega života, što je, naravno, vezano i uz glazbeni.


Inače kao trubač uvijek pouzdan u sekciji, Križić je i sjajan solist koji svira s razumijevanjem, što je pokazao i na ovom koncertu. No predstavio se i kao skladatelj, djelima iz raznih razdoblja karijere: »Yeah Man«, »Echoes of a Dream«, »Waltz Through the Night«, »Days In Havana«, »Insite«, »Vesna«, »To the Lite« i »Believin«. Pokazao se kao svestran autor koji je upoznat s cjelokupnom tradicijom jazza i njegovih korijena. Tako smo u njegovim skladbama, koje su od reda osebujne i moderne, čuli elemente bluesa ili New Orleans jazza, ali i avangardna stremljenja. Odabirom standarda iskazao je svoje afinitete prema određenim smjerovima u jazzu i skladateljima (Duke Ellington i Thelonious Monk).


Aranžere je također pomno birao. To su Silvije Glojnarić i Andreas Marinello, pod čijim je vodstvom godinama svirao u Jazz orkestru HRT-a, Joe Kaplowitz i Luka Žužić, kolege iz Orkestra, ali i članovi Davor Križić Experimenta te Zoran Šćekić. Između ostalih, Žužić i Kaplowitz su bili solisti, kao i Saša Nestorović i Šimun Matišić, također članovi Experimenta, ali i članovi Boilersa koji su se pridružili u nekoliko izvedbi: Matija Dedić, Ivar Roban Križić i Kruno Levačić. Udaraljkaš Mladen Ilić, Križićev suradnik iz Cubisma, bio je pridruženi član na cijelom koncertu. Na djelovanje s Cubismom podsjetio je i skladbom »Days In Havana« za koju je Križić, za ovaj koncert, napisao tekst koji je pjevao Kristijan Beluhan. U »Insite« pridružila mu se cijela trubačka sekcija u uzbudljivim izmjenama ideja, a u izvedbi skladbe »Believin« pridružila se vokalna skupina The Messengers.